Adásunkat megszakítjuk (2004)

Adásunkat megszakítjuk (2004)

Adásunkat megszakítjuk (2004)

A csinos pop díva, Kelly Chen megmutatta, hogy nemcsak a Szigorúan piszkos ügyek bájos pszihológusnőjének karakterét képes megformálni, hanem komolyabb, és keményebb szerepekben is megállja a helyét. Az Adásunkat megszakítjuk című 2004-es hong-kongi akciófilm igazán pörgős eseményekkel bír, sőt még egy csipetnyi társadalom kritikát is belecsempészett a lövöldözésekkel és üldözésekkel teli jelenetekbe.

A sztori maga egy veszélyes bűnöző csoport üldözéséről, és kivégzéséről szól, ahogy a rendőrség egész Hong-Kongon át hajszolja a gazfickókat. Ez még elmenne egy átlagos amerikai akciófilm alap sablonjának is, de a rendezők ezt még megtoldották egy kiemelkedő szereppel, amelyet a média tölt be.

Ugyanis a rossz fiúk őrült menekülésükkel a rendőrséget gyávának és bátortalannak tűntették fel a lakosság szemében. A Kelly Chen alakította parancsnok helyettes feladatává teszik, hogy a médiát felhasználva állítsa vissza a rendőrség hírnevét, és minikamerákkal felszerelkezve élőben közvetítsék a bűnözők kézre kerítését. Maga a parancsnok helyettes hölgyemény a kiforralója a rendőrség csapatainak minden egyes lépésének, ám agyafúrt számításait a bűnőző csoport ravasz vezére buktatja meg. Ezzel veszi kezdetét a közöttük dúló küzdelem, nemcsak a fegyverzáporok helyszínén, hanem a médián belül is, újságírók, tévések és az internet eszközeit is felhasználva.

A történet nekem tetszett, kellően lekötött, és fenntartotta éber figyelmemet egészen a film végéig. Ez volt az első olyan film, ahol egyik oldalt se tudtam igazán megkedvelni, vagy éppen fordítva, elenszenvet érezni. E miatt válik érdekessé a látványos akciójelenetekkel gazdagított film. Ugyanis a rendőrség oldaláról nem pozitív dolog, hogy saját szájaíze szerint befolyásolta a híreket, tényleg gyakran gyáván megfutamodtak egy-egy bevetés során, és gyakran akár egy marha csorda, minden gondolkodás nélkül mentek az értelmetlen parancsok után.

Egy rendőrosztag volt csak igazi bátor, hősies zsaruk gyülekezete, csak az ő főnökük kezdetben nagyon nem volt szimpatikus, kicsit bunkónak, és érzéketlennek tűnt, sőt még a felettesei parancsait se követte (ami egyébként nem is volt baj sokszor). Az biztos, hogy nagyon megszállottan, és elkötelezetten üldözte a film főgonoszait, és végül ő lett a nap hőse is. Na de, a bűnözők se voltak piti emberkék, könnyen gyilkoltak, de ugyanakkor kettőnek közülük volt egy barátságos oldala is. Minden kegyetlenségük ellenére, pl.: nem bántották a gyerekeket, sőt egy normális élet reményében csinálták a fesztivált (XD), na meg persze nagyon intelligensek is voltak. A média meg… elképesztő, hogy akár az életüket is veszélyeztetve képesek magukat az emberek után vetni, akár a hiénák. Bár itt a szerepük abban merült ki, hogy a mindkét oldalól kapott információkat azonnal a nézők tudatára adták, de a megbízott szakemberek ugyanazokat az eseményeket más és más színben tűntették fel, ami elég manipulatív eszköz. Félmemetes volt látni, hogy egy-egy riport mennyire felkavarja a közhangulatot, és mennyire más színben tűnteti fel a rend őreit.

A mondanivaló mellett a látványvilág se volt semmi. Nem is csoda, a hong-kongiak értik a csíziót ezen a téren. Az akció jelenetek rendkívül látványosra sikeredtek, élvezhetőek voltak, és a kamera mozgásokat is megirigyelhették volna akár a hollywoodi készítők is.

A zene is kiemelkedő volt. A mozgalmas részeknél kellően pörgött, kicsit techno beütéssel, de a film fő címdala egy nagyon jó kis drámai szám volt. A hangefektek is tökéletesek voltak, csak kár hogy nem hangosíthattam fel jobban (vigyáznom kell kis családom édes pihenésére is). A színészek, főleg a banditák tetszettek. Nekik több arcukat is megismerhettük. Kelly Chen annyira nem volt kiugró szereplő, de ő egyszerűen gyönyörű, úgyhogy ez megbocsájtható neki. Tőle csupán egy mindig durcás képet vágó, a végletekig komoly, kicsit agresszív, parancsolgató parancsnokot kaptunk, ami teljesen ellentétben állt a megjelenésével. Így lehet, hogy az ő szerepére egy férfi jobb lett volna…talán… De így is szerettük, és ez cseppet sem rontott a film élvezhetőségén. Maga a végkifejlet kicsit drámaira sikeredett, és kellően megadta a végső ökölcsapást mai világunk felfokozott információ hajszolásának, és a média elsődleges irányítószerepének.

Adatok

  • Magyar cím: Adásunkat megszakítjuk
  • Eredeti cím: Dai si gein
  • Angol cím: Breaking News
  • Rendezte: Johnny To
  • Írta: Chan Hing-Kai, Tim-Shing Yip
  • Műfaj: akció, kaland
  • Megjelenés éve: 2004
  • Terjedelem: 90 perc
  • Szereplők: Kelly Chen (Rebecca Fong felügyelő), Nick Cheung (Cheung felügyelő), Richie Ren (Yuan), Siu-Fai Cheung, Shiu Hung Hui, Suet Lam
  • Ország: Hong-Kong, Kína
  • Linkek: Port.hu / IMDB


(Visited 54 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .