Red Cliff (2008)

Red Cliff (2008)

Red Cliff (2008)

Jhon Woo legújabb filmjével van dolgunk a Red Cliff, azaz a Vörös Szikla „személyében”. Jhon Woo kiváló rendezőként már sokszor bizonyította tehetségét, például a Mission Impossible 2-ben, a Felejtés bérében, vagy az Ál/Arcban. Persze amerikai munkák mellett szép számban fellelhetők őshonos alkotásai is. A Red Cliff az idei év legjobbnak tartott történelmi drámája, mely az időszámításunk előtti zűrzavaros időszakot dolgozza fel a történelmi Kínából, mikor is 3 királyságra szakadt e hatalmas ország, és véres harcok folytak a hatalomért. A film tényleg látványosra sikeredett, lenyűgöző csatajelenetek, jól eltalált karakterek, és igazán minőségi zene teszi teljessé az élményt. Igaz, a történet először kuszának tűnt nekem, de a film végére teljesen összeállt a kép, és a legjobb hír, hogy jön a folytatása is majd.

Történet: Időszámításunk előtt, 208-ban, a kínai császár első minisztere, Cao Cao, követeli az uralkodótól, hogy azonnal támadják meg a déli tartományok urait, Liu Beit és Sun Quant. A császár hezitál, nem akarja, hogy háború dúlja országa békéjét, de a miniszter kérését nyomatékosítja a császárnak tett korábbi hű szolgálataiért cserébe. Többen árulónak tartják Cao Caot, mert teljhatalmat szerezve a teljes birodalmi hadsereg felett, félnek, hogy esetleg a trónra fáj a foga. Ám Cao Caónak kevésbé nagyra törő álmai vannak, kezdetben. Támadásának valódi oka, Liu Bei bátyjának, Zhou Yu feleségének megkaparintása. Hasonló okokból indítatott háborúra már volt példa a világ történelmében, a trójai háború idején. Cao Cao seregeinek első csapása, a kevés, de annál bátrabb katonákkal rendelkező Wu tartományát sújtja.

A képbe belép Zhuge Liang (Takeshi Kaneshiro), Liu Bei fő tanácsosa, kinek közben járásának hála sikerül egyesítenie a déli hadurak erejét. A Vörös Szikla rettenthetetlen hadvezérét, Zhou Yut (Tony Leung) nyeri meg egyesített csapataik irányítójának. Zhou Yu és Zhuge Liang mindketten kiváló taktikusok, ugyanúgy értenek a zenéhesz, a hadműveletek kivitelezéséhez, az ellenség felderítéséhez, hogy bár az ellenséges Cao Cao csapatai több ezer emberrel vannak fölényben, mégis kiváló taktikájuknak, csapdáiknak hála, sikeresen fel tudják venni a küzdelmet ellenfeleikkel. Főleg, hogy a három hadúr képességeit Cao Cao lenézi: ott van Zhou Yu, aki a háború helyett jobban kedveli a lágy muzsikát, és a természetet, Liu Bei, aki ugyan bátor, harcedzett katona, az ártatlanok védelmezője, de eddig minden csatát elvesztett, és végül Zhou Yu öccse, a gyáva, aki inkább meghátrált az ütközetek elől, csak maradjon béke birodalmában. Így veszi kezdetét Kína történelmének legnagyobb hadjárata szárazföldön, vízen és levegőben. Az első csatát megnyerték ugyan főhőseink, de az igazi összecsapásra a következő részben kerül sor: a Vörös Sziklán.

A történet ennyi lenne, mellette a kivitelezésre és a színészekre térek még ki egy kicsit. A történelmi hátteret nagyon jól adaptálták az alkotók, és talán az egész film hangulata a Klánok háborújára emlékeztet engem, ahol Andy Laut láhattuk Takeshi Kaneshiróhoz és Tony Leunghoz hasonló szerepkörben. A látványvilág és a csatajelenetek nagyon szépek, nincsenek benne olyan nagy túlzások, a fegyverek mozgását pedig igazán jó felvételekkel tették látványossá. A kínai táj szépséges vidékeit is megcsodálhatjuk nagy távlatokból, valamint egy kis számítógépes rásegítést is észrevehetünk Cao Cao hatalmas seregének megjelenítésekor.

A Red Cliff OST-ja is megjelent, és nem is véletlen a népszerűsége, mert egy igen jól komponált műről van szó, melyet a japán Taro Iwashironak köszönhetünk. Dallamos számok ezek, bár egy huzamban nem éri meg hallgatni folyamatosan az albumot, mert a film látványvilága nélkül igen andalító lehet. Az OSTról kiemelném még a gyönyörű hangú kínai énekesnő, Alan számait. A albumhoz mellékelték a film főzenéjét képező dalának single változatát is, ami igen jó ötlet volt. A főzene kellően lírai, fülbemászó, és akár egy hullámvölgyet járhatunk be a dallamok során. És meg kell vallanom, ez az első kínai nyelven előadott dal, ami a kedvencem lett. Eddig csak japán zenéket hallgattam, de ez a szám valahogy úgy magával ragadott, hogy egy álló nap el tudnám hallgatni.

Most pedig jöjjenek a szereplők. Wikipédián érdekes dolgokat lehet olvasni a szereplőgárda kialakításával kapcsolatban. Például, hogy eredetileg Tony Leungot választották volna Zhuge Liang szerepére, csak visszamondta a felkérést egészségi problémákra hiatkozva, bár valójában ennek hátterében a Last Caution miatti vihar állt, ami még mindig nem csendesedett el teljesen. Így került a félig japán Takeshi Kaneshiro ebbe a szerepbe végül.

Emellett erdetileg Cao Cao szerepére a híres, elismert és közkedvelt japán színészt, Ken Watanebét kérték fel, de a kínai népnek nem tetszett volna, hogy történelmük ilyen nagy alakját egy japán alakítja. Ezért (az én bánatomra is) letettek erről az ötletről, és helyette a szintén kiváló, de immár kínai színészt, Zhang Fengyt kérték fel a szerepre. És végül a visszahúzódó Tony Leung csak bekerült Zhou Yu szerepében a filmbe, mivel az erre a szerepre kiválasztott színész visszamondta a felkérést egy másik forgatás miatt. E szöveményes procedúra után alakult ki a végleges szereplőgárda, ami ugyan sok nehézség árán jött létre, de nagyon jó végeredményt produkált. Felüdítő Tony Leungot és Takeshi Kaneshirót újból egymás oldalán látni a Confession of Pain óta, főleg, hogy ezúttal sokkal jobb szerepük lett, melyet hitelesen tudnak alakítani. A többi szereplő közül még a szintén híres Chen Changet emelném ki, akit az Erosban (itt főszerepben volt – majd később lesz cikk erről a filmről is), a 2046-ban láttam korábban, ő Sun Quant alakítja.

Összegezve egy hangulatos, izgalmas film, nagyon jó színészekkel és történettel, merem ajánlani bárkinek, aki egy jó kis történelmi kalandra vágyik, egy csöpnyi romantikával karöltve.

Adatok

  • Angol cím: Red Cliff (The Battle of Red Cliff)
  • Kínai cím: Chi bi (Chek Bik)
  • Rendezte: John Woo
  • Írta: John Woo, Chen Han, Sheng Heyu – történelmi korszak: Chronicle of the Three Kingdoms
  • Zene: Taro Iwashiro
  • Műfaj: történelmi, akció, kaland, dráma
  • Megjelenés éve: 2008
  • Terjedelem: 140 perc
  • Szereplők: Tony Leung, Takeshi Kaneshiro,Chang Chen, Zhao Wei, Hu Jun, Lin Chi-ling, Nakamura Shido, You Yong, Zhang Fengyi
  • Nyelv: mandarin
  • Ország: Kína
  • Linkek: imbd / Wikipedia
(Visited 43 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .