Batman: Gotham Knight (movie; 2008)

Batman: Gotham Knight (movie; 2008)

The copyright of this movie poster is held by the holders of the respective property rights.

2008. július 8-án jelent meg Magyarországon is végre DVD-én a Warner Bros legújabb alkotása a Batman: Gotham Knight című mozifilm. Az amcsik végre kezdik kapizsgálni, hogy a japán animék kidolgozottsága, animációs megoldásai sokkal többet adhatnak az USA-ban termelt rajzfilmekhez képest. Így tekinthető az első professzionális alkotásnak ez a mű, melyhez a leghíresebb japán anime rendezők, és stúdiók, mint a Production I.G, a Bee Train, a Gonzo, a Studio 4°C, a Bones és a Madhouse vállaltak oszlopos szerepet az alkotás vászonra vitelében, és végső megalkotására. A 6 rövidfilmből álló mozi így igen igényesre, szép látványgvilágúra sikeredett, és a Warner Bros irányítása alatt készült el, mégis a már megszokott Batman filmekhez képest „anime ízt” kapott.

Ez igaz a már említett látványvilágra, a karakter design-ra, szinte mindenre. Így számomra, mint nagy Batman rajongónak igazán üdítő volt kedvenc hősöm történetét kicsit más milyen formában látnom, és mondhatom nem okozott csalódást. Sőt! Nagyon is tetszett a végeredmény. A 6 rövidfilm pedig egy olyan élménydús utazásra kalauzol bennünket, amelyen a fiatal és kezdetben zöldfülű Batman fejlődését követhetjük nyomon, ahogy végül Gotham retenthetetlen sötét lovagjává válik. Egy valamit hiányoltam csak, de ez spontán az én romantikára vágyó női lelkem hibája, vártam volna egy szexi hölgyet aki elcsavarja főhősünk fejét, mint már a korábbi mozifilmekben annyiszor, de sajnos a romantika kimaradt a részekből, helyette a poénokon, és a látványos akció jeleneteken lehet pörögni. A háttérzenék pedig egytől egyig hozzák a várt Batmenes hangulatot, nagyon szép, dallamos alkotások ezek. A 6 rövidfilm tartalma tehát röviden:

1. történet ~ Have I Got a Story For You

Ezt az első kis filmet Shoujirou Nishimi rendezte, kinek eddigi munkáit a Mind Game-ben, a Tekkonkinkretben, az Akirában láthattuk. Az ő neve és a Studio 4°C munkája garantálja előre a minőségi, és szokatlanul bizar animációt, ami telejesen sajátos hangulatot kölcsönöz a filmnek. Ráadásul jó őrültre sikeredett ez az első rész, ami a poénokban sem szenvedett hiányt.

Lényegében 4 fiatal kamasz meséli el megdöbbentő találkozását Batmannal, mely végén kiderül, hogy Batman egyik hosszúra nyúlt kalandjának voltak szemtanúi, csak mindig más és más időpontban látták őt. Elég érdekes elképzeléseik vannak a szuperhősről, az egyik egy árnyékhoz, a másik egy denevérszörnyhöz, míg a harmadik egy robothoz hasonlítja. De a megszokott denevér jelmez és Batman lélegzet elállító manőverei garantálják az izgalmakat.

A háttérzenák nagyon jók, hol rock szól, hol meg R&B csendül fel, igazi mozi élményt adva a filmnek. A magyar szinkronok kifejezetten jók lettek. Jé, tudunk mi jót is csinálni ha akarunk ^^. Akkor örültem meg nagyon, mikor a gonosz úszó emberkénk Wesley Snipes magyar hangján szólalt meg. Imádom azt a színészt, a hangját meg főleg!


2. történet ~ Crossfire (Kereszttűz)

A második sztorit Futoshi Higashide rendezte, aki korábban például a Saber Marionette J egyik TV-sorozatában működött közre, valamint a Street Fighterben, a Prince of Tennis egyik mozifilmjében és még a Japan Our Homeland című mozifilmben. A második rész animációján meg is látszódott, hogy a Production I.G volt érte a felelős, kicsit a Ghost in the Shell karaktereit jutatták eszembe az itteni szereplők. A karaktereket nagyon szépen animálták, és árnyékolták, főleg a tüzes jelenetet – háh szemet gyönyörködtető volt!

Ja, hogy miről is szól ez a rész: itt még Batmant próbálja elfogadni a rendőrség, bár már Gordon kapitány a szövetségese, sajnos a beosztottjait még nem sikerült meggyőznie tisztességes szándékairól. Épp az egyik lázadó tagnak és kolleganőjének egy veszélyes bűnözőt kell elszállítaniuk az őrültek szigetére, de ütközben egy banda háborúba csöppenek, ahol simán elvéreznének, ha hősünk nem jelenik meg váratlanul, és menti meg drága kis életüket.


3. történet ~ Testfield (Terepgyakorlat)

A harmadik részért Hiroshi Morioka és a Bee Train volt a felelős, így a karakter design nagyon szép és igényes továbbra is. Sőt, denevérünket végre civilben is láthatjuk, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez igazi bishounen lett. Ez talán a „leganimésebb” rész, az előző például erősen ragaszkodott az amerikai képregények erős kontrasztos képvilágához, és árnyékálosához a hátterek során. Ebben a részben azonban nagyon szép, ha mondhatok ilyet: japános lett minden.

Hiroshi Morioka egyébként olyan animéket rendezett korábban, mint a .hack//Sign, és társai, vagy a Meine Liebe, a Madlax és a Tsubasa: Reservior Chronicle. Ebben a részben Bruce Wayne fiatalkorához híven még kezdő egy kicsit Batmanként. Egyébként közte és komornyikja között itt hangzanak el a legjobb poénok. A lényeg, hogy egy új eszközt próbál ki Batman, amely a mágnesseséget felhasználva képes hárítani a golyókat. Csak hogy az egyik lövöldözős estélyen, pont emiatt megsérül az egyik bünöző. De ugye Batman sose öl, nem hogy maradandó testi károsodást okozna bárkinek is. Itt egy kicsit komorabb is lesz a hangulat e miatt a jelenet miatt.

Batman igazi komoly és céltudatos oldalát látjuk meg kicsit közelebbről. Mellesleg üditő volt az a jelenet, mikor Bruce golfozott egy nagykutyával, aki feltételezhetőleg meggyilkoltatott egy nőt az üzleti ügyei érdekében. Na, itt levág ez a hapsi egy fellengzős dumát, mikor Bruce éppen ütne, erre a golf labda elrepül a pályán túlra is. Szegénykém, még nem tanult meg uralkodni az indulatain eléggé. Utolsó megjegyzésem ehez a részhez: néhány jelenetnél Bruce-ban a Death Note Light-kunját véltem felfedezni, már ami a kinézetet illeti, kicsit rá emlékeztetett pár perspektívából ^^. Még valami: itt láthatjuk a Batmobilt teljes gyönyörűségében.


4. történet ~ In Darkness Dwells (A sötétség lakója)

Yasuhiro Aoki és a Madhouse végezte az oszlopos munkát, bár itt már az amerikaiak is vállaltak nagyobb szerepet. A rövid történet arra fókuszál, hogy Batman az örök magányos lovag, ugyan másoknak rengeteget segít, de ő maga nem hajlandó másokra támaszkodni. Itt a rendőrséggel közre működve cserkész be két veszélyes bűnozőt, a Madárijesztőt és Gyilkos Crock-ot. A harc során Gotham szennyes csatornáiban sok sebet szerez Batman, ráadásul a Madárijesztő halucinogén mérgének hála kicsit ő is képzelődni kezd.

A grafika a karakterek terén teljesen képregény stílusú, éles fekete kontrasztok láhatóak, míg a hátterek a legapróbb részletekig kidolgozottak, és nagyon ezstétikusak. Végre láthatunk olyan jeleneteket is, amiket még a Matrix alkotói is szívesen alkalmaztak, például mikor egy hatalmas kasza repül Batman felé, lelassítják a tárgy pörgését, míg Batman kecsesen hátra hajtja a fejét előle. Kicsit az Animátrix is eszembe jutott ahogy a grafikát néztem, ott is a futó versenyes rész, meg a szamuráj-gyakorlatos epizód ugyanígy festett a karakter design terén. Látványos rész volt, az tuti, a fények meg szokás szerint szépek. Érdekesség, hogy Yasuhiro Aoki olyan munkákon dolgozott korábban, mint többek között az Amazing Nuts!, Kamichu!, Mind Game, You’re Under Arrest és a Sailor Moon mozifilmek fő animátoraként.


5. történet ~ Working Through Pain (A fájdalom segít)

Itt a rendezői székben Toshiyuki Kubooka foglalt helyet (korábbi művei: Idolmaster: Xenoglossia, Mobile Suit Gundam 0080, Project A-KO, BAOH, stb.), míg az animációért megint a Studio 4°C felelt. Ismét a fiatal és helyes Bruce Wayne a főszereplő, aki elutazik Indiába, hogy a fakíroktól tanulhasson, és elsajátítsa titokzatos képességüket, hogy ne érezzen testi fájdalmat. Ám a fakírok visszautasítják kérését, mivel nem tartják őszinte embernek. Helyette egy Cassandra nevű lány vállalja el a tanítását.

A lány múltja igen bonyodalmas, ugyanis fiúnak öltözve ment el tanulni a fakírokhoz, akik évekig kínozták, majd mikor ráuntak kidobták, és kitagadták, azzal vádolva, hogy végig félrevezette őket. De emiatt a lány családja, sőt a falusiak is meggyűlölték. Így mindennapjai a gyűlölet és utálat közepette zajlanak, egészen addig, míg Bruce nem lesz a tanítványa. A tanulási idő végéhez közeledve ugyanis Cassandrát megtámadják a falusi fiatalok, de Bruce megmenti. Ezzel magára vonja a lány haragját, aki elküldi őt.

Bár Bruce ugyan sikeresen elsajátította ezt a képességet, mégis a szívét marcalngoló kíntól nem tud megszabadulni. Ezek a jelenetek mint egy visszaemlékezés szerűen játszódnak le, míg a súlyosan sebesült Batman bolyong Gotham csatornáiban. Egy kicsi pszichológiát is belecsempésztek ebbe a részbe, és egy fokkal árnyaltabb lett Batman lélektana (azt hiszem, hogy Dr Freud érdekes dolgokat tudna róla írni). Az utolsó jelenetek erősítik meg az embert ebben, melyek elég bizarra sikeredtek: a vérveszteségtől már kába főhősünk, szinte félőrülten matat a szemétben fegyverek után… Ez egyébként a kedvenc részem a hatból, talán azért is, mert végre kapunk egy csinos női szereplőt is :D.


6. történet ~ Deadshot (A lövész)

És végezetül a befejező rész. Itt már Batman érettebb, sokkal idősebb férfi, szegény Alfred is már alig csoszog. Csak azt bánom, hogy Bruceként a gyönyörű világos barna haja főhősünknek immár fekete, de azért sötéten is szeretjük ^^.

Fáradt humoromat félretéve, az animáció ismét képregény stílusra vált, amelyért a Madhouse a fő felelős újra csak, a rendező pedig a koreai Jong-Sik Nam volt. A rendező a 80-as években volt aktív animácios filmekben, sorozatokban, 2000 óta pedig inkább élőszereplős filmekkel foglalkozott, de még így is minőségi alkotást nyújtott.

A sztori egy mesterlövészről szól, akit felbérelnek Gordon nyomozó meggyilkolására, és a nyomozó egyik alárendeltje, Alan Chris, megkéri Batmant, hogy segítsen védelmezni közös barátjukat. A lövész azonban nem egy egyszerű bűnöző, a képességei Batmanével vetekednek, de szerencsére fegyver nélkül már nem olyan nagy legény ^^.

A lövész karaktere engem a Trigun című anime szereplőire emlékeztetett, még a szerelésével együtt is megállta volna a helyét ott is. Ebben a részben is előkerül Batman lelkéből egy darab, a már annyiszor látott gyerekkori trauma élményét eleveníti fel, mikor megölték a szüleit. Azt hiszem nem marad más hátra, mint hátradőlni, és élvezni a film utolsó részletét. =)


Adatok

  • Cím: Batman: Gotham Knight
  • Rendezte: Yasuhiro Aoki („In Darkness Dwells”); Futoshi Higashide („Crossfire”);Toshiyuki Kubooka („Working Through Pain”);Hiroshi Morioka („Field Test”); Jong-Sik Nam („Deadshot”); Shoujirou Nishimi („Have I Got a Story For You”)
  • Írta: Bob Kane (Original creator), Jordan Goldberg, Greg Rucka…
  • Megjelenés éve: 2008
  • Típus: Movie
  • Terjedelem: 75 perc
  • Műfaj: kaland, akció, dráma, természetfeletti
  • Stúdió: Warner Bros, DC Comics, Bones, Studio 4°C, Gonzo, Madhouse, Production I.G, Bee Train, Studio Deen
  • Linkek: IMB, Hivatalos honlap
(Visited 131 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Batman: Gotham Knight (movie; 2008)

  1. az imdb-n szavazók idióták egytől egyig. ez 6.8 ???

    ez egy mestermű …

  2. Bocsi, hogy ily sokára került ki a hozzászólásod, de a spam védőmotorom karanténba zárta, és csak most vettem észre :D. Egyébként szerintem is nagyon jó alkotás, de érdekes hogy sokaknak nem tetszett… Ez van :). Nálunk még állhat első helyen.

  3. ha nem is mestermű, de egy nagyszerű alkotás az már biztos 🙂
    én imádom a Batman-t, számomra egy egy olyan 10/8-ast ért meg, maradok a filmeknél 😀

    1. Jaja, az élőszereplős filmek azért jobbak. De pl.: valamelyik nap elővettem a klasszikus Batman filmeket, még a 80-90-es évekből, na azoknak van egy igazi fílingje :D, mai szemmel nézve gagyik, de valahogy mégis jók. A mostani feldolgozások (Sötét lovag és a Batman:Kezdődik) meg nagyon ütősek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .