Klánok háborúja (2006)

Klánok háborúja (2006)

Klánok háborúja (2006)

Az ember mindig jó filmekre bukkan nagy bevásárlása során, főleg mikor le is vannak azok árazva =). Éppen az új dvd filmeket nézegettem, mikor megakadt a szemem Andy Laun, aki az egyik dvd borítóján tündökölt, egy vágtató paripa hátán. Ahogy kezembe vettem a filmet, a Klánok háborúját (Muk Gong), elolvastam az ismertetőjét, és tanulmányoztam az alkotókat. A szép dizájngja a dvd-ének, és a kecsegtető leírás, na meg persze az ára is, végül arra ösztönzött, hogy megvegyem. Hazaérve be is tettem a dvd lejátszómba, és meg kell hagyni nem okozott csalódást, sőt a végére igazán jó film sült ki belőle.

A történet röviden: Kínában járunk, időszámításunk előtt 300 évvel. Kína darabjaira hullott szét, kis királyságok között dúl véres háború, a birodalom feletti teljhatalomért. A klánok egymás rovására akarják egyesíteni a 7 nemzetséget, törzset, és ezért nem kímélik se a szegények, se az ártatlanok életét. Csak a győzelem, és a minél gyorsabb dicsőséges hódítás a céljuk.

Egy kis város is, Liang, épp a közeledő Zsaoh seregektől rettegve készül megadni magát. Ám utolsó reményükként segítséget kérnek a hirhedt Mo-Tsu klántól, akik az egyetemes szeretetet hirdetik, de éppen emiatt védekezési stratégiájuk rendkívül fejlett. A város vezetői már épp feladnák a reményt, mikor váratlan vendég érkezik a kis porfészekbe: Ge Li (Andy Lau), egy Mo-Tsu harcos.

Miután a vezetőség túl teszi magát a megdöbbenésen, a felett, hogy a Mo-Tsu klán hadserege helyett, csak egyetlen embert kaptak, átadják az irányítást Ge Linek, hogy mentse meg őket. Na de, semmi sem olyan egyszerű, mint ahogy az első pillanatra tűnik. Liang királya ugyanis éppen hogy nem érdemelné meg a védelmet, mivel állandóan részeg, nem törődik a népével, egy szóval mihaszna egy uralkodó, ráadásul még kegyetlen és kapzsi is egyben. Kezdetben egyáltalán nem akarja felvenni a harcot a Zsaoh-kal. Inkább megalázkodik, csak ne kelljen a csatatérre kimennie. Ge Li azonban a vérrontás megfékezésének egyetlen módját látja: a városnak meg kell védeine magát, és a végsőkig kitartani a 100 ezer fős ellenséggel szemben. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a mindössze 4000 lakosú Liang, hogy tudná felvenni a harcot e momumentális sereggel? Ge Li kiváló taktikájának azonban nem szab gátat a létszámbeli fölény. Sikeresen veri vissza az ellenség támadásait, és mikor már egy hajszálnyira van tőlük a győzelem, maga Liang vezetősége lesz az, aki elfordul hősünktől, és meg akarja ölni.

Érdekes filozófiai áttekintést nyújthat számunkra a film. A fő mondanivaló: hogy mi értelme a háborúnak? Mi a helyes és mi a helytelen egy ilyen helyzetben? Bűn-e megölni csapdába jutott ellenfelünket? Elsősorban Ge Li lelkében vívnak csatát ezek a kérdések. Hiszen először még saját maga is Liang városának védelme érdekében kész megölni az ellenséges csapatokat, még kegyetlen csapdák révén is.

Ám, ahogy egyre telnek a napok, maga is rájön, hogy tette teljesen értelmetlen volt, mert ugyan a Zsaohk lehet, hogy tényleg elpusztították volna Liang városát, de így meg az ellenség csapatai szenvedtek súlyos emberveszteséget, és az elhúzódó harc miatt a szegények és az ártatlanok szenvedtek leginkább. Megingását saját eddigi életfilozófiájában tetőzik azok a helyzetek, mikor a Linagok kegyetlen módon gyilkolják a tehetetlen ellenséget, végül pedig megmentőjük, Ge Li ellen fordul a közhangulat.

Ge Li szeretet filozófiája ugyanis sokakat vonz, főleg a szegényeket, a népet, de ugyanúgy a katonákat is, akik legjobb barátaikat, családjukat veszítik el az értelmetlen harcokban. Még a kegyetlen király önző és beképzelt fia, Liang hercege is szimpatizálni kezd Ge Li gondolataival, és személyisége is megváltozik. Vajon a békét egy békeszerető uralkodó tudná-e megteremteni, vagy pedig a legerősebb harcosokkal rendelkező sereg, mely elsöpör minden útjába álló kis „porszemet”? Ge Li szerint a háború nem hozza el a kívánt békét, de az ártatlanok, és védtelenek védelme érdekében szükséges felvenni a harcot. Vagy mégsem? Ge Li, amilyen határozott, és ésszerű a történet elején, olyanannyira érzelmessé válik a végére. Ő is csak egy ember, és saját elképzeléseivel, bármennyire is akarja, de nem válthatja meg a világot, pláne nem egész Kínát. A tartózkodó, fegyelmezett életébe ráadásul belopja magát a szerelem is, Yi Yue (Bingbing Fan) képében. Yi Yue a lovasgárda csinos és bátor kapitánya, aki nő létére bármely helyzetben kész lenne kiállni Liang városának biztonságáért.

Liang kegyetlen királya ám megadja a döntő választ Ge Li vívódására. Nincs olyan, hogy jó vagy rossz. Mindkét ellenséges oldal ugyanolyan szörnyűségeket művel, a lényeg csak a győzelem, és hogy saját maguknak ne essen bántódásuk. De mivel a szegény emberek, akiknek a háború csak éhezést, és halált hoz, inkább Ge Li pacifikus világnézetét követnék. Így az uralkodó félvén, hogy Ge Li a trónjára törne egy lázadást szítva, képes megöletni a város megmentőjét. Ge Linek természetesen nincsenek ilyen jellegű ambíciói, ő csak békét akar, utána meg gyorsan eltűnne a színről. Így válik Ge Li, az idealizált hőssé, aki jó tettért cserébe, nem vár jót. Elvisel mindent, nem kér jutalmat tetteiért. Épp ezért bármennyire széleslátókörű, mégis vak, hiszen nem veszi észre a nép igazi szenvedését, csak lassan ébred rá hibáira a sűrűsödő harcok során.

Így látható, hogy az ő jelleme a legkifejlettebb a történet során, de a többi szereplő közül is hasonló gondolatokkal küzdenek még egy páran. De akinek nem ínye a háború, két választása van: vagy a halál, vagy az örök bújkálás.

A film egy japán képregény alapján készült, Hideki Mori „Bokkuo” című művét alakították át, és öntötték kínai formába. Mégsem az a tipikus kínai történelmi, akciófilm született belőle, hanem egy különleges, inkább lélektani alkotás. Az akció jelenetekben nincsenek túlzások, próbáltak megmaradni a realitás talaján. A film maga igazi össz ázsiai alkotás, hiszen a kínai színészek, rendezők munkáját segítették a japánok, a koreaiak, és a CG technikáért a hongkongiak voltak a felelősek.

Ez érződik is a filmen, főleg Ge Li-n, aki egy japán szerzetesnek is elmehetne, főleg a kínai hagyománytól teljesen szokatlan hajviselete miatt is. (Eredetileg kopaszra szerette volna lenyíratni a haját, de vigül a rendező nem engedte ezt neki.) A jelenetek maguk szerintem látványosak, és szépek, bár néhol a harci jelenetek gyengék lettek, főleg mikor a liangiak tömegesen ölik az ellenséget, s ott nem valami természetes módon haldokolnak. Szerencsére nincsenek itt levegőben ugrálások és akrobatikus mozdulatok, melyek miatt a kínai filmeket nem szerettem régen. Bár maga a film eleje egy kicsit érthetetlen volt számomra, Ge Linek nagyon is kellett bíztatnia a liangiakat, hogy harcoljanak, és ekkor egyáltalán nem tűnt békeszerető embernek. Szerencsére a film végére ez megoldódott, és nagyon is megható végkifejlet született.

A színészek meg jók voltak, nagyon is. Nem véletlen, hogy Andy Lau ilyen híres. Bár nálam még mindig Tony Leung áll az első helyen, amit megerősített az extrák között található werkfilm is. Andy Lau oké híres, jól néz ki, szép a hangja, de nekem maga a személyisége nem volt szimpatikus annyira. Ge Lit persze jól játszotta, meg az sem véletlen, hogy a Szigorúan piszkos ügyek 3-ban nyújtott alakításáért díjat is kapott, de nekem olyan volt, mintha ő lenne a legszuperebb sztár a világon. Tony Leungról pedig mikor nézegettem interjúkat az jött le, hogy mennyire szerény, és visszafogott. Persze, ez csak az én magán véleményem, attól még szeretem Andy Lau filmjeit, meg fogom is, mert az biztos, hogy többnyire minőségi alkotásokban láthatjuk őt.

A színészekkel párhuzamosan emelném ki a szinkront. Szerencsére Andynek jó volt a magyar hangja, de sajnos ez a többiekről nem mondható el. Például Ge Li szerelmének, Yi Yue-nak annyira rossz volt hallgatni, ahogy magas, vékony hangon adja az utasításokat, hogy mikor ő szerepelt inkább visszaváltottam az eredeti nyelvre (hogy az most mandarin, vagy kantoni volt, fogalmam sincs, mert még a dvd-én sem tűntették fel). Az extrák között érdekesség volt még a képgaléria, jelentválasztás, a két fajta előzetes (magyar és eredeti változat), volt webajánló, és persze film ajánlók, ahol hasonló műfajú filmek szerepeltek, mint pl.: Pengék szövetsége. Így maga a dvd igényes, és korrekt munka eredménye.

A werkfilm pedig nagyon jól mutatja be, hogy az alkotóknak mivel kellett megküzdeniük a forgatás során, és a rendezővel készült interjú meg nemcsak érdekes, de meghökkentő is volt. Chi Leing Cheung nagyon profi művész, de ahogy képes az embereket irányítani, és ráadásul minden jelenetnél ő maga is jelen volt, sőt sokszor pl.: maga is belement a vízbe, maga is segített a szereplőknek öltözni, stb. Rendkívül szimpatikus, és vicces embernek tűnt az interjúk során, aki nemcsak alapos, figyelmes, de rettentően precíz, és igazán jól tudja koordinálni az embereket.

Amit még a filmből kiemelnék, az a zene. Nagyon élvezetes volt a zenei aláfestés végig, akármelyik hollywoodi mozival megállná a helyét. A csatáknál igazán lendületessé tette a jeleneteket, a drámai részeknél megható volt. Nem véletlen, hiszen a japán Kenji Kawai komponálta őket. Őt már ismerhetjük korábban a Ghost in the Shell mozifilmjeiből, a Ringu filmekből, a Dark Water című horror filmből. Az ő számai mindig sajátos hangvételűek voltak, és a filmet még különlegesebbé tették.

Összegezve, a Klánok háborúja jó film, nekem tetszett. Szép jelenetek, jó zene, szereplők, és mély mondanivaló. Ha néhány rész gyengére is sikerült, ellensúlyozzák a drámai, filozófiai és a vizuális élmények. Aki egy este kicsit elgondolkodtató, de izgalmas filmet szeretne nézni, annak megér egy próbát.

Adatok

  • Cím: Klánok háborúja (Muk Gong)
  • Angol cím: Battle of Wits
  • Megjelenés: 2006
  • Terjedelem: 133 perc
  • Műfaj: történelmi, dráma, akció, kaland
  • Rendező: Chi Leing Cheung
  • Forgatókönyv: Chi Leing Cheung
  • Vágó: Chi Leing Cheung, Jianxin Huang, Satoru Iseki
  • Manga: Hideki Mori (Bokkou című képregénye alapján)
  • Zene: Kenji Kawai
  • Operatőr: Yoshitaka Sakamoto
  • Fényképrendező: Zensho Sakamoto
  • Világítás: Takeshi Okubo
  • Szereplők: Andy Lau (Ge Li), Bingbing Fan (Yi Yue), Zhiwen Wang (Lian királya), Si Won Choi (Liang hercege)
  • Nemzet: kínai, japán, dél-koreai, hongkongi
  • Magyar dvd és szinkron megjelenése: 2008
  • Forgalmazza: Paradigma Film International Kft.
(Visited 277 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .