Blade of the Immortal (TV-sorozat; 2008)

Blade of the Immortal: Criminal ( 1. epizód)

Végre megérkezett Hiroaki Samurától, kedvenc manga rajzolómtól, a Blade of the Immortal anime változata. A 2008 júliusában debütáló sorozat, szerintem nagyon jó élménynek ígérkezik, még így az első rész megnézése után is. A karakter dizájn, az egész anime kivitelezése nagyon szépen, és ötletesen lett kidolgozva. Az opening és az ending animációi kifejezetten gyönyörűek lettek.

Az opening kicsit erotikus hangulatú, ám az endingből nem hiányoznak a már a hasonló kategóriájú, szamurájos animék védjegyei (klasszikus japán ernyők röpködése, szakura hullás, stb.) sem. Bár elég érdekes megoldás itt, hogy a mai modern Japánból láthatunk egyes jelenetekben háttereket, ami így érdekes hatást eredményez a történelmi szereplők felvonultatása során.

A zenére nem lehet panasz, hiszen Ko Otani munkáját dicséri (hallhattuk már a Gunslinger Girl – Il Teatrino-ban, a Over Driveban, egy pár Mobile Suit Gundam Wing -szériában, a The Soul Takerben és a Haibane Renmeiben). A karakterdizájng pedig nem véletlenül ilyen esztétikus, hiszen Yoshimitsu Yamashita keze munkája (természetesen az eredeti Hiroaki Samura változatot követi). Yamashita-szannak a korábbi művei: Bleach, Blood+, Angel Sanctuary, a Tusbasa Reservoir Chronicle, az xxxHolic movie, és a hasonló műfajú különlegesség, a Samurai Champloo.

Az alkotók után nézzük is mi történt az első részben:

Manji egy gazdátlan szamuráj, akinek van egy különleges adottsága: nem képes meghalni, azaz sebezhetetlen (Innen a cím is, ami magyarul a Sebezhetetlen Pengéjere fordítható). Egy különleges átok ül rajta, amit egy Yobikuni apáca helyezett rá bűntetésképp, a korábbi oktalan öldöklődéséért.

Az átok megszüntetésének egyetlen módja, hogyha 1000 gonosz szamurájt küld a másvilágra hősünk. Az első részben ezekre az előzményekre derül fény, látszólag 3 különálló szál egybefutása során.

Manjit először is egy keresztény őrült pap próbálja megölni, akihez csak bűnei feloldozása miatt fordult. Majd ahogy hazaér, a „húgát” elrabló banda akarja összerúgni vele a port bosszúból. Manjinak már kezd elege lenni az ölésből, mert szörnyetegnek érzi magát, ezért először megpróbálja elkerülni az értelmetlen harcot, melyből úgyis ő kerülne ki győztesen. E közben visszarepülünk a múltba, ahol Manji épp a rendőrség elől menekül, hiszen megölte szamuráj gazdáját, és annak rendőri besúgóit, mivel nem épp tisztességes üzleteléssel foglalkoztak. Mindenki őt üldözi.

Egy rendőri hivatalnokot ismerünk meg ekkor, aki végezni akar Manjival, ugyanis miatta halt meg az édesapja. A hivatalnok felesége egy gyönyörű, fiatal lány, Machi. A hivatalnok meg is találja ellenfelét, ám Manji végzetes csapása elől ő sem menekülhet. Sajnos a férfi felesége is szemtanúja lesz ennek. Machi teljesen elveszti az eszét, és ettől kezdve, Manjit bátyjának szólítja. Értelme lesüllyed egy gyermek szintjére, nem tudja ki ő, és hogy mi történt eddig, csak rémálmaiban kísértik a múlt árnyai. Így lesz Machiból Manji húga. Ekkor visszaugrunk a jelenbe.

Manji próbálja megmenteni a banda karmai közül a lányt, akit bűntudata miatt vett magához. Ám nem jár sikerrel. Mashi még utáljára szólítja „Bátyám!”-nak, majd mosolyogva hal meg Manji ölelésében.

Amint várható, Manji haragja határtalan lesz, és a törvényenkívüli csapatból nem marad más, csak pár cafat hús.

Ugyanekkor a városban egy fiatal lány térdel szülei sírjánál, és bosszút esküszik, hogy végez a gyilkosokkal, akik kegyetlenül lemészárolták őket….és így elég izgalmasan ér véget az első epizód. Egy jó kezdésnek ígérkezik, már nagyon várom a folytatást.

A jelenetek nagyon látványosak, főleg ahol Manji harcol. Az események szinte pörögnek, így lehet hogy valakinek másodjára is meg kell néznie, hogy összeálljon benne a kép: mit is láttam? Remélem a későbbiekben is hasonló színvonalú lesz a folytatás.


Conquest (2. epizód)
August 3, 2008

És végre nagy sokára kijött a Blade of the immortal 2. epizódja. Mint az ahogy várható volt, az előző rész végén látott ifjú leányzó felkeresi Manjit, hogy a segítségét kérje Manjitól apja gyilkosain bosszút állni. Manji kezdetben nem akarja elfogadni a lány ajánlatát, mivel sokszor bérelték már fel a „rossz fiúk” is, hogy ártatlanokat öljön meg, de most már csak a jók érdekében akarja kardját használni. Így a lány (Rin Asano) elmeséli, hogy 14 éves korában mit is látott, és élt át azon a végzetes éjszakán.

Édesapja egy híres dojo mestere volt, ám feltűnt az színen egy ugyanolyan kardtechnikát használó csoport, akik egy békésnek tűnő mérkőzésre hívták ki. Ám a mester tudta nélkül kegyetlenül legyilkolták a dojo minden tanítványát, majd egészen hazáig üldözték Rin apját. A család teljesen értetlenül állt a vérengzés előtt, amikor is a csapat vezetője felfedi előttük az indokukat, természetesen utána mindenkivel végezni akar.

Rin édessapjának ősei, már 50 évvel ezelőtt is harcművészet oktatással foglalkoztak, ez a Ryuugi technika. Az akkori mester épp vissza akart vonulni, de előtte ki akarta jelölni az utódját. (A neveket ezer bocsánat, de elsőre nem sikerült megjegyeznem, ezért csak a tényeket írom le. ^^’) Tehát, a pozícióért két fél versengett egymással, a mester saját fia (ő Rin őse), és egy egyszerű közember lelkes kardforgató fia. Az utóbbi volt esélyesebb a pozícióra, mivel rendkívül erős volt.

Az utódlást egy olyan mérkőzésen döntötték el, ahol ellenfeleiket kellett legyőzniük, és aki többet öl meg, az nyer. Nos Rin őse a számokat tekintve alul maradt, de végül édesapja csak neki ítélte meg a győzelmet. Ennek a döntésnek pedig nem családi oka volt, hanem egyszerűen a busidó illemszabályainak betartásának a következménye. Mivel a csata során a mester fiának riválisa, orv módon egy rejtett tőrt húzott elő köpenye alól, így győzve lett ellenfeleit (ugyanakkor így is akarta megmenteni a mestert, akire rátámadtak).

Bár tényleg bátor, és sokkal nagyobb tudással rendelkezik mint a mester fia, mégis megsértette a szamuráj becsület legfontosabb pontját: az ellenféllel szemtől szemben, egyetlen karddal kell küzdeni életre-halálra. Ezen persze jól felháborodott, elátkozta a mestert és fiát, majd elhagyta a dojót, és bosszút esküdött. Visszatérve a jelenbe, ennek az embernek a leszármazottja akar most bosszút állni Rin édesapján. Miután végeznek az apával, megerőszakolják a lány anyját, majd őt is a más világra küldik. Rin-chan szerencséje a nagy szerencsétlenségben, hogy a csapat vezére nem akarja beszennyezni a kezét egy 14 éves fruska vérével…Így életben hagyják, és egy hajszálának sem esik bántódása… Rin életét pedig ettől kezdve csak a bosszú tölti ki, és családja meggyalázóinak vérét szomjazza.

Pár jelenetben láthatjuk, hogy ő is kitűnően bánik a tőrrel, és egész ügyesen harcol, de persze egy fiatal lány ereje nem mérhető egy harc edzett férfiéhoz. A temetőben találkozik Manji öreg papnőjével, aki a férfihoz irányítja a lányt. Az epizód végén a következő érdekes gondolatokat fogalmazza meg: Vajon Manji fogja megmenti a lányt, vagy éppen fordítva? Manji ugyanis a történet után lassan, de végül csak hajlandó segíteni Rinnek, akiben az első részben elhunyt Machit látja. (Bár előtte még felszólítja a lány, hogy bizonyítsa be, hogy nemcsak a szája jár, hanem cselekedni is képes. Rin felajánla testét fizetségként, egyebe ugyebár nem maradt…Manji erre pofon vágja. Rin már épp sírva feladná a reményt, mikor Manji döntésre jut, és magához veszi a lányt.) A harmadik rész címe: Love Poem lesz, ami augusztus 10-én kerül bemutatásra, úgyhogy jócskán várni kell még a folytatásra.


Love Song (3. epizód)
August 18, 2008

Rin-chan bosszú hadjárata ezzel az epizóddal vette kezdetét ténylegesen. Azon a szörnyű éjszakán ott volt, egy Kuroi Sabato nevű pap is, aki Rin szemeit addig eltakarta, míg az édesanyját megkínozta a többi gyilkos. Ez az öreg pap később, minden ésszerű ok nélkül, beleszeretett Rin-donoba. Iránta érzett végtelen szerelmét egy levélben is kifejezte. A pap célja egyszerű: megöli Rint még szépsége virágjában, hogy örökké fiatal maradhasson a lelke, és vele így egyesülhessen.

A perverz vénember számításait Manji felbukkanása akadályozza meg. Harcuk során ugyan kitűnő tervet eszelnek ki Rinnel, de végül csak az öreg kerekedik felül, Rin-chan kis ballépésének köszönhetően. Kicsit amatőr a fiatal lány, de a kellő lelkesedés meg van benne, na meg a kitartás is. Ugyan visszataszítónak találja vén hódolóját, gyűlöletét mégis az öreg nagy titka fogja feltüzelni. Az öreg pap ugyanis mindig maszkot visel, meg leplekkel rejti el testét, mintha fogyatékos lenne.

Na, Manjinak sikerül egy jól irányzott kardcsapással levágnia álruháját e vén fószerról, és ekkor ül ki mindenki arcára a hatalmas megdöbbenés. E pillanatnyi néma mozdulatlanságot kihasználva, Sabato halálosnak szánt csapást mér Manjira, aki ettől el is terül kellő vérveszteségben fürödve. Rin azt hiszi megmentője meghal, ami tetőzi kétségbeesését. És, hogy mi Sabato titka? Hát, a morbid öregember korábbi halott szeretőjének, és Rin anyjának a fejét varrata a vállaira, hogy örök szépségük vele maradjon. Hangoztatja, hogy ő a szerelemért élt, és a szerelemért is fog meghalni, így ad egy utolsó esélyt Rinnek. Ha, önkezűleg vet véget életének a lány, akkor Sabato is megöli magát, így egyesülhetnek az örökkévalóságban. (Melyik épeszű nő adná az életét egy ilyen őrültért??)

Rint azonban meg lehet érteni. Ki ne akarná akár élete árán is holtan egy eszement öregember, aki így megcsonkította sokat szenvedett édesanyja testét? Rin már éppen végezne magával, mikor egy kard szúródik át Sabatón. És igen! Manji „feltámadt”, kicsit időbe telt, míg regenerálódott, de még éppen időben tért magához. Harcolni kezdenek az öreggel, aki szörnyetegnek is nevezi főszereplőnket, mivel a halhatatlanság nem emberi tulajdonság. Majd, miután végre rájön, hogy Manji ellen esélyes sincs, ismét Rinre támad. Manji így kénytelen bevetni teljes fegyvertárát, hogy megállítsa. Sabato végre kileheli a lelkét, és az örök öregségben egyesülhet az ártatlanokkal, kiknek vérét ontotta eddig.

Sajnos s csatájuknak két tanúja volt, mégpedig a az új gyilkosokból álló dojó (inkább szekta) tagjai. Na már most, ezek az emberkék szeretnék a maguk oldalán tudni Majnit, különleges képeségei miatt, ezért nem nagyon sietnek megbosszúlni az öreg Sabatot. Következő rész: a Genius (Géniusz) lesz. Ui.: A rész vége felé Sabato és a dojó bosszúálló vezetőjének első találkozásáról láthatunk visszaemlékezést.

Adatok

  • Angol cím: Blade of the Immortal
  • Japán cím: Mugen no Junin (無限の住人)
  • Írta/Történet: Hiroaki Samura
  • Rendezte: Koichi Mashimo
  • Zene: Ko Otani
  • Karakter design: Yoshimitsu Yamashita
  • Megjelenés éve: 2008
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Műfaj: akció, dráma, harcművészet, történelmi, szamurájos
  • Stúdió: BeeTrain, Production IG
  • Opening theme: „Aka Usagi” – Makura no Soshi
  • Ending theme: „Wants” – Grapevine
  • Honlapok: ANN, Hivatalos honlap
(Visited 148 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .