Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó (2004)

Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó (2004)

Az illatos kimonó (2004)

Pontosan 2007-ben jelent meg Laura Joh Rowland krimi regénysorozatának legújabb kötete: Az illatos kimonó. Hogy Szanó Icsiro kalandjai az előző kötet, a Szamuráj asszonya után hogyan is folytatódik, azt megtudhatjuk ha elolvassuk e kötetet is. (Az illatos kimonónak közvetlen folytatása a Gyilkos érintés – 2005, előzménye pedig a még nálunk meg nem jelent kötetek: A fekete lótusz, és a Sárkánykirály.)

Szano elég nehéz helyzetben van, ugyanis a Tokugawa-rendszer békéjét belső hatalmi harc veszélyezteti. Ennek oka Janagiszava kancellár és Macuidara nagyúr, a sógun unokatestvére közötti viszály a Japán feletti uralom megszerzése miatt. A kormány két pártra szakadt, katonák árasztották el Edót.

Ám Szanót egyik pártnak sem sikerült mgnyernie magának. Ő továbbra is csak Tokugawa Cunojishinek engedelmeskedik, és próbálja magát távol tartani mindkét párttól. De egyik este Makino tanácsnok titkára látogatja meg gazdájának halálhírével, és az elhunyt tanácsnok végakarát megfogalmazó levéllel. Makino félt attól, hogy meg fogják gyilkolni, ezért egy levelet írt Szanónak, melyben arra kéri, hogy mindenféleképpen vizsgálja ki a halálának körülményeit.

Szano így Hiratával karöltve fel is kerekedik, hogy utána járjon az esetnek. Makinó holtteste ám teljes nyugalomban hever, mintha álmában lelte volna a halál. Szobájában pedig nagy rend uralkodik, sehol egy árulkodó jel, hogy gyilkosság történt volna. Szerencsére Szano hallgat dedektív ösztöneire, és elküldi Makinó holttestét Ito doktorhoz kivizsgálásra.

Mint kiderül: Makinót összeverték, és a koponyájára márt ütés végzett vele. Szanó el kezd nyomozni. A gyanúsítotak adottak: azon az éjszakán Makinón kívül még négyen tartózkodtak a belső rezidencián, azaz Makino felesége, ágyasa (Okicu), kedvenc színésze, és főhűbérese (Tamura). Mindegyiküknek volt ideje megölni Makinót, alibijük ingatag, és ahogy Szanó egyre több mindent tud meg róluk, nyilvánvalóvá válik, hogy meg volt az indítékuk is…

Ha ez még nem lenne elég, Janagiszava és Macuidara nagyúr egymás felé akarja terelni a nyomozást, mivel Makinó Janagiszava pártjának oszlopos tagja volt, így elvileg Macuidara nagyúrnak jól jött a halála. De ugyanakkor kiderül, hogy Makinó el akarta hagyni pártját, és át akart állni az ellenzékhez… Nos ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a politikai viszály kiéleződik, és mindenki a maga javára akarja fordítani a nyomozás eredményeit. A két nagyúr emellett ellenőröket küld Szanó után, aki így nem tud nyugodtan, szabadon dolgozni. Nyomozásába beleavatkoznak, manipulálni próbálják, vesztegetéssel próbálkoznak nála… Szano és családja élete ismét veszélybe kerül, ezt fokozza, hogy a két párt nyomása egyre erősebb, és szegény hősünk két tűz közé kerül.

Szanó mellett Reikó helyzete is kérdéses. Ellensége, Janagiszava úrnő, és a múlt szörnyű emlékei kísértik. Pánik rohamai vannak, és teljesen kifordult önmagából…

Szano nyomozása során egyre árnyaltabbá válik a kép Makinó tanácsnokról. Az áldozatunk nemcsak perverz játékok nagy hódolója volt, még holtában is nagy felbolydulást akart kelteni. És hogy végülis ki is ölte meg? Egy nem várt fordulattal erre is fény derül, valamint a két párt háborújának végkimenetelére is, illetve, hogy Szanó, na meg persze Reikó ki tud-e lábalni reményteelen helyzetéből.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .