Az íj – Hwal (2005)

Az íj – Hwal (2005)

Az íj - Hwal (2005)

Szerencsére a kultúrális adók, mint az m2, vagy a Duna TV, az m1 elég sokszor tűzik műsorukra a dél és kelet-ázsiai alkotók produkciót. Nem olyan rég a japán kultusz anime, a Ghost in the Shell első mozifilmje ment le az m1-en, a Dunán és az m2-őn pedig Kim Ki-duk filmjeit vetítik előszeretettel. Most az m2-őn, az elkövetkezendő 2-3 hétben, minden szombaton 23:55-kor a Kelet mágusai című blokkban láthatunk egy-egy ázsiai kalsszikust. A múlt héten a kedvencem, a szintén Kim Ki-duk rendezésében játszódó Bin-jip (Lopakodó lelkek) ment, ezen a héten pedig az Íj. Az előzetesek alapján még vetítni fogják a Hőst, valamint egy indiai drámát.

Akkor most röviden az Íjről: A film története egyszerű, és drámai. Egy 60 éves öregember beleszeret egy 17 éves lányba. Egy hajón élnek a tengeren. Az öreg a lányt 6 éves korában találta, és 10 év telt el azóta. A lány gyönyörű nővé serdült, és így öregünk bele is szeretett. Szerelme ám olyan plátói, és ártatlan, egy újjal se érne a lányhoz, csak szépségében gyönyörködik, és megpróbálja megóvni őt minden rossztól. Ebből pedig akad elég, mivel a hajójukra sok idegen férfi jön halászni, és nekik is megtetszik a fiatal lány. Sokan incselkednek vele, kihasznáva tudatlanságát és ártatlanságát. Az öregember ilyenkor előveszi íját, és leszereli a kötözködőket. Az íjnak azonban többlet jelentése van ebben a filmben, mely már a címből is következik. Az íj nemcsak egy harci eszköz, mely önvédelemre szolgál számukra, hanem jelképezi a férfi gyakran önző, féltő vágyát a lány iránt és férfiasságát is.

Az íj megfeszülése, húrjának rezdülése a férfi érzelmeit közvetítik a lány felé, és hangszerként melankólikus dallamok megszólaltatására is alkalmas. „Hősünk” ám a hagyományok nagy tisztetőlje, és a lányt annak 17. születésnapján feleségül szándékozik venni. Ám terveit egy jóképű fiatalember érkezése zavarja meg. A fiú a lánnyal egy idős lehet, és kölcsönösen megtetszenek egymásnak. Az öregember féltékenyen figyeli minden lépésüket, és íját felhasználva próbálja távol tartani a fiút a lánytól. A lány és az öregember között feszültség éleződik e miatt. A lány nem tűri tovább, hogy az öregember kisajátítsa, és mindent elkövet, hogy ezt az orra alá dörgölje. A fiú pedig nem hagyja annyiban a helyzetet. Felkeveredik, és megpróbálja felkutatni a lány igazi szüleleit…

Igazán kellemes hangulatú, melankólikus alkotással állunk szemben. Bár nem egy mozgalmas film, ezt már Kim Ki-duktól meg is szokhattuk. Főszereplőink közül sem az öregember, sem a lány egy szót sem szól a történet során, csak tekintetükből, és tetteikből, gesztusaikból következtethetünk érzelmeikre, viselkedésük mozgatórúgójára. Az a féltő, és odaadó, ugyanakkor önző ragaszkodás az öregember részéről bár kezdetben nem kölcsönös, de valamilyen szinten a lány is hasonlóan érez iránta. A szimbólikus jelentéssel bíró íj mellett, még egzotikusabbá teszi a filmet az öregember jósló képessége. A hajó oldalára festett Buddha képmására lő íjjával, miközben a lány a kép előtt hintázik. E rituálé, mind a hajóra került idegenek, mind a néző számára meghökkentő, és varázslatos egyben.

Összegezve, egy igazi hangulat film. Nem kell nagy fordulatokat, látványos akciót várni tőle, csak a drámai hullámokat, melyet a tenger lágy hullámzásával sodor felénk. Kim Ki-duk sajátos filmjeinek újabb példényéval van dolgunk e filmmel kapcsolatban is. Mint a nyugodt tenger, olyan nyugalomban indul a történet, és a hirtelen felkavart érzelmekkel, a feszültségekkel páruzamosan, a tenger békéje is fokozatosan válik viharos tajtékká, míg nem újra kisímul a felszín, és nem marad más, mint a szerelem megmentő, önfeláldozó ereje.

Adatok

  • Cím: Az íj (Hwal)
  • Megjelenés: 2005
  • Terjedelem: 90 perc
  • Műfaj: romantikus-dráma
  • Rendező:Kim Ki-duk
  • Írta: Kim Ki-duk
  • Zene: Ein-il Kang
  • Szereplők: Yeo-reum Han (lány), Seong-hwang Jeon (az öregember), Si-jeok Seo (a fiú), Gook-hwan Jeon (a fiú apja)
  • Származás: dél-koreai, japán produkció
(Visited 64 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .