Szigorúan piszkos ügyek 3. (2003)

Szigorúan piszkos ügyek 3. (2003)

Szigorúan piszkos ügyek 3. (2003)

A trilógia méltó befejezése, ami kicsit felkavarta bennem az álló vizet, összezavart is egy picit, de végeredményben egy korrekt endingje a Szigorúan piszkos ügyek szériájának.

A történet az első rész eseményei után folytatódik. Ming ellen nyomozás folyik, és lefokozzák Yan meggyilkolásában játszott szerepéért. (Elég lazán veszik mindhárom részben azt ha zsaruk gyilkolnak, csak lefokozzák őket…érdekes.) Minget azonban Yan szelleme nem hagyja nyugodni. Skizofrén módon vív szócsatákat, és lelkitusát Yannal. Az élete romokban hever. Amellett, hogy kezd megőrülni, felesége is elhagyta, magával víve kislányukat is.

Minget felemészti a jó és a rossz oldala közötti küzdelem. Vészesen rohan a vesztébe, és immár nincs megállás számára. Ám hirtelen felfigyel az újonnan megjelenő sztár nyomozóra, Yeungra, akiben egykori önmagát látja. Ez a korrupt nyomozó, a triád egyik legbefolyásosabb tagja is egyben. Ming elkezdi követni, megfigyeli minden lépését, ám tevékenysége során egyre inkább elveszíti valóságérzetét, és rögeszméjévé válik, hogy bebizonyítsa azt, hogy ő igenis jó zsaru, és nem áruló. Mindeközben a triád besúgói lassan hullanak, mint a legyek, ahogy egymást gyilkolásszák a rendőrség épületén belül.
Ming jelenbeli süllyedése mellett megismerhetjük Yan múltját még közelebbről. A második filmben kiderült, hogy Nagi meg akarta ölni Samet, ami végül nem sikerült neki. Nagi ugyanakkor Yan féltestvére volt, s őt próbálta az igazságszolgáltatás elé állítani. De ahogy Nagi meghalt, a triád vezetője Sam lett. Yan csatlakozott hozzá, de mivel Sam egyáltalán nem bízott benne, ezért különféle próbák elé állította, ami akár az életébe is kerülhetett volna.

Ráadásul Yant lecsukták egy verekedés miatt, de a rendőrfelügyelő segítségével sikerült kijutnia a dutyiból, cserébe csak beutalták egy pszichológushoz, hogy gyógyítsa ki az agresszív magatartásából. A pszichológus pedig nem más, mint Dr Lee. A csinos hölgynek ezúttal több és komolyabb szerep jut, az első részhez képest. Dr Lee kapcsolatát követhetjük nyomon Yan-nal. Kezdődő románcukat szakítja meg Yan halála, akit még mindig gyászol a lány. Nagyon vicces és romantikus jeleneteket láthatunk közöttük. Ám Dr Lee-vel immár Ming is kapcsolatba kerül. Yan temetése óta, mindig közösen látogatják meg az elhunyt sírját. Végül Dr Lee-nek is feltűnik Ming érdekes viselkedése, és elkezdi kezelni, de Minggel már annyira elszaladt a ló, hogy bevall a lánynak mindent, aki teljesen ledöbben a ténytől, hogy Ming miatt halt meg Yan, és hogy besúgó…

Érdekes befejezés volt az biztos. Ming karakterét annak ellenére, hogy kezdetben ellenszevesen fogadtam, a harmadik rész végére megszerettem. Bűnei miatt méltó bűntetést kapott, bár szegénynek az őrültség mellett kicsit súlyosnak érzem azt, hogy le is bénult… Jó sok volt a dráma, akció annyira nem, de Ming megőrülésének ábrázolását nagyon jól eltalálták az alkotók.

Mind emellett Yan is közelebb került a szívemhez, és Dr Lee-vel való románca nagyon aranyos volt. Végre volt a filmben igazi humor is pl.: Dr Lee mikor hipnózissal próbálkozik Yannál, a férfi pedig egyszerűen elalszik. Yan erotikus álmai Dr Lee-vel, amit mindig az ébresztő óra csengése zavar meg…Yan nagy bánatára :). Aranyos részek voltak ezek nagyon. Dr Lee mellett Yan triádbeli barátját is megkedveltem, a nevét sajnos nem tudom most hirtelen, de az biztos hogy elég butácska fiú volt :). Yannal érdekes beszélgetéseket folytattak, és nagyon megható volt a bajtársiasság, amit Yan felé mutatott. Ha úgy vesszük Yannak ő volt az egyetlen barátja, aki tényleg próbálta mindig megvédeni.

De visszatérnék Minghez. Ming elég szánalmas alakká vált, annak ellenére, hogy bizonyos fokig megőrizte egykori higgadtságát. Mondjuk lehet hogy jobb, hogy nem halt meg a történet végén, de azért az is dúrva, hogy hátra lévő életét némán és mozdulatlanul, őrülten fogja leélni… Ezt azért nem hittem volna. Talán egy kicsit abban reménykedtem, hogy hátha „JÓ ÚTRA” tér, megszállja ugyan Yan szelleme, de nem veszíti el az ítélőképességét. A történet végén a vesztét okozó fordulatot saját maga okozta. Az elvakult kétségbeesés és düh hajtja. Az biztos hogy kellően megbüntették tettei miatt…

Nos, a harmadik részről már nem tudok többet írni. Ezzel vennék hát búcsút a Szigorúan piszkos ügyek trilógiájától. Az utolsó, befejező rész lehet hogy túl drámaira sikeredett, de az biztos hogy nem várt fordulatokat hozott, és izgalmasan mutatja be a szereplők pályafutásának végét. Tetszett, és aki szerette a korábbi részeket, annak ez is kihagyhatatlan filmnek mondhtó. 🙂

Adatok

  • Cím: Szigorúan piszkos ügyek 2. (Wu jian dao 2.)
  • Angol cím: Internal Affairs 2.
  • Megjelenés: 2003
  • Terjedelem: 113 perc
  • Műfaj: krimi, akció, dráma
  • Rendező: Wai Keing Lau, Siu Fai Mak
  • Írta: Felix Chong, Siu Fai Mak
  • Zene: Kwong Wing Chan
  • Operatőr: Yiu Fai Lai, Wai Keung Lau
  • Szereplők: Andy Lau (Ming), Tony Leung(Yan), Anthony Wong Chau-Sang (Wong felügyelő), Francis Ng (Ngai Wing-Hau), Eric Tsang (Sam), Carina Lau (Mary), Kelly Chan (Dr Lee)
  • Származás: Hongkong,Kína
(Visited 101 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .