Ellenséges vágyak (2007)

Ellenséges vágyak (2007)

Ellenséges vágyak (2007)

A Szigorúan piszkos ügyek után teljesen Tony Leung rajongó lettem, és rögtön rá is kerestem, hogy milyen filmekben játszott még főszerepet. És erre a gyönyörűségre bukkantam: a 2007-es, magyar dvd-én is megjelent Ellenséges vágyakra, avagy angolul a Lust, Caution-ra. A film története megható, de egyúttal felkavaró is. A színészek remek játékot nyújtottak, és bár a film történelmi és társadalom ismeretinket is bővíti, ennek ellenére 18 éven felülieknek ajánlanám, hiszen elég nyers erotikus jelenetek is találhatóak benne.

1938. Kína. Wang egy ártatlan fiatal lány, aki épp egyetemi tanulmányait kezdi meg. Az egyetemen barátnőjével csatlakoznak a dráma klubhoz, melynek vezetője Kuang, a hazafias érzelmektől túl fűtött fiatalember. Wang lassan beleszeret Kuangba, amit az is elősegít, hogy ők ketten lesznek a klub fő színészei. Wangnak a vérében van a színjáték, minden szerepet teljesen természetesen, és hitelesen ad elő, és ő lesz a társulat legjobbika. Ám Kuang nem elégszik meg azzal, hogy a kínai közönséget könnyekre fakassza. Kínát megszállta Japán, és az értelmetlen háború továbbra is folytatódik. Kuang tenni szeretne valamit a hazájáért, ezért különös tervet eszel ki: a haza árulónak tartott Yee urat akarja megölni, a japánok kutyáját, aki magas politikiai körökben mozog. Ebbe szervezi bele a dráma klub tagjait is. Mindenki lelkesen csatlakozik hozzá, még a visszahúzódó Wang is. Wang azonban később jön csak rá, hogy milyen színjátékot eszelt ki Kuang. Wangnak egy gazdag, csábító feleséget kell eljátszania, és Yee úr feleségének a kegyeibe férkőzni. Ám újabb fordulat vár számára, mikor azt várják tőle, hogy Yee úr szeretője legyen. A szűz lánynak mindenféle érzelmek nélkül kell megtapasztalnia a férfi-női kapcsolatok rejtelmeit. Első neki futásra túl amatőrnek minősülő próbálkozásuk véres véget ér, és kénytelenek három évet várni Yee úr becserkészésére.

A történet 1942-ben folytatódik, a II. világháború még javában dúl, szegénység uralkodik Kínában. Wang nagynénjéhez költözött és próbálja tanulmányait befejezni. Ám egy nap Kuang felkeresi, hogy korábbi befejezetlen merényletüket folytassák. De a helyzet már sokkal komolyabb, veszélyesebb, mivel Yee úr egyre magasabbra emelkedik, és egyre erősebb a védelme. A színjáték már nem egy egyszerű diák „mozgalom”, hanem véresen komolyra fordult. Wangnak meg kell tanulnia kémkedni, fegyverekkel bánni, de mindezeken fölül tökéletsen kell megtanulnia szerepét. Yee úr a maga kegyetlen, és rideg módján a lány testének rabja lesz. Wang is meginog munkájában, hiszen a szenvedélyes és dúrva szeretkezések során Yee úr szex-rabszolgájává válik. De a feladatát teljesítenie kell minden áron…

A történet nem túl mozgalmas, szépen, lassan bontakozik ki a cselekmény. A különleges hangulatot a gyönyörű, és fülbe mászó zene teremti meg. A történet maga Eileen Chang nagysikerű regényének adaptációja. Az írónő 1920-tól 1995-ig élt, és rengeteg művet hagyott maga után, sőt forgatókönyveket is írt. Az írónő műveinek fő témája a férfi-női kapcsolatok rejtelmei, a szerelem, és elsősorban az 1940-es évekre fókuszáltak irodalmi alkotásai. Regényeinek gyakori helyszínei Shanghai és Hong-Kong. A Lust, Caution az egyik mesterműve, még angol nyelvre is lefordították. Egyszer jó lenne ha magyarul is megjelenne műve, mert nagyon szívesen elolvasnám. A film annyira megragadott, igaz hogy az erotikus jelenetek vadak és erőszakosak, de a film csak úgy hullámzik a ki nem mondott érzelmek keltette feszültségtől, mint az álló vízbe dobott kőtől a víztükör.

A film nagyszerűségét a rendező is garantálja. Ang Lee már nem egy díjat söpört be alkotásaival, és a Velencei Filmfesztiválon is jelölték az Ellenséges vágyakat, valamint 2008-ban, a BAFTA-díj átadón a legjobb idegen nyelvű filmnek tüntették ki. Ang Lee nevéhez olyan filmek köthetőek, mint a Túl a barátságon (2005), Hulk, Tigris és sárkány, és másik nagy-nagy kedvencem, az 1995-ös Értelem és érzelem, mely Jane Austen gyönyörű angol polgárosodás idejebeli szerzeménye. Ang Lee mesterien rendezi, irányítja a színészek játékát, a jeleneteket. Kitűnően szövi a történet fonalát.

Ám a jó rendezőhöz kiváló színészek dukálnak. Tony Leung neve egyet jelent a profizmussal. Lenyűgöző, hogy ennyire különböző karaktereket képes megjeleníteni. Az általa megformált Mr Yee-ben, egy teljesen új oldalát mutatta meg. A rideg, kegyetlen politikus képében egy merev és perverz alak rejtőzik. A már a Szigorúan piszkos ügyekben látott ártatlan, szenvedő tekintete itt már megszűnt, és hidegség vette át a helyét. És ez a játéka is meggyőzőtt arról, hogy mekkora tehetség, ezért még jobban szeretem, még akkor is, ha most nem épp egy kedvelendő karaktert formált meg. De nemcsak az ő teljesítménye kimagasló. A filmben szerepelt összes színész kitűnő játékot produkált. Közülük kiemelném még a női föszerepben tündöklő Wei Tangot. Teljesen megdöbbentem mikor azt olvastam róla, hogy ez volt az első igazi szerepe, és több száz jelentkező közül választották ki. A fiatal lány nemcsak egy szépség, de a karakteréhez hűen, ő is egy remek színészi vénával rendelkező tehetség. Játéka hiteles, drámai és megható volt.

A történetből még kiemelnék pár dolgot. A történelmi háttér szépen kidolgozott, és megdöbbentő képet ad a külföldi nézőnek arról, hogy a második világháború idején Kinában milyen volt a helyzet. A tőlünk távol eső ország, teljesen ismeretlen mind történelmét, mind kultúráját tekintve, ez alatt azt értem, hogy egy normál hétköznapi embernek nincs lehetősége arra, hogy közelebbről megismerje ezeket. Iskoláinkban alig esik szó róla, pedig feletébb érdekes a hagyományait tekintve is. Nagyon jó élményt nyújtott a film nekem, és bátran ajánlom másoknak is.

Adatok

  • Cím: Ellenséges vágyak (Se, jie)
  • Angol cím: Lust, Caution
  • Megjelenés: 2007
  • Terjedelem: 148 perc
  • Műfaj: erotikus dráma, thriller
  • Rendező: Ang Lee
  • Írta: Eileen Chang
  • Zene: Alexandre Desplat
  • Operatőr: Rodrigo Prieto
  • Jelmeztervező: Lai Pan
  • Producer: William Kong, Ang Lee
  • Vágó: Tim Squyres
  • Szereplők: Wei Tang (Wang Jiazhi), Tony Leung (Mr. Yee), Joan Chen (Mrs. Yee), Lee-Hom Wang (Kuang)
  • Nemzet: hong-kongi, kínai, tajvani-amerikai
(Visited 412 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .