Szigorúan piszkos ügyek 2. (2003)

Szigorúan piszkos ügyek 2. (2003)

Húha.. Na igen, a második résszel, ami végülis nulladik epizódnak is tekinthető, az előző bejegyzésben már jól kitárgyalt Ming és Yan múltját mutatja be, azaz azt a 10 évet, amit Yan a triádban, míg Ming a rendőrségnél töltött. A szereplők ugyanazok maradtak, kivéve persze a két főszereplőt, Minget a fiatal Edison Chen alakította, míg Yant Shawn Yue játszotta el. A történet gyökerei a kiinduló konfliktushoz vezetnek vissza, ami bizonyos dolgokat immár egyértelművé tesz az első részben látottakhoz, de van ami épp ellenkezőleg hat.

Tehát az alapsztori: Yan kitűnő eredményeket produkáló kadét, de kirúgják a rendőrakadémiáról, azért hogy beépülve a triádba, fontos információkat szolgáltasson a rendőrségnek. Vele szemben azonban ott van Ming, az ígéretes gengszter palánta, akit a rendőrségbe építenek be kémkedni. Ez még tiszta és viágos is eddig. De most jönnek a váratlan csavarok!

Yannak a féltestvére után kell kémkednie, mivel a triád mostani vezetője ő, azaz Mr Nagi vagy más néven Hau. De a történetben egy belső banda háborút indít el egy gyilkosság. Hau nagybátyját lelövik az üzletében. Hau pedig mindent elkövet, hogy a tetteseket elő kerítse, és kellően megtorolja rajtuk nagybátyja halálát. Ezt a zűrzavart használja ki a rendőrség is, és olyan kapcsolatokra derül fény, ami új színben tűnteti fel a 2002-es első széríiában látottakat.

Először is, Hau egyik fő embere Sam, akit az első részben ismertünk meg a triád vezetőjeként, gyilkosként. Na már most. Itt még teljesen kis mezei bűnözőnek tűnik, sőt még segít is a rendőrségnek. Nem akar ő túl sok vizet zavarni, csak a feleségével szeretne boldogan élni, olyan kis érzelmes, és gengszterhez képest szelíd emberke. És itt jön a képbe Ming. Ming Sam egyik embere, ő is küldi el kémkedni a rendőrségre. De Sam felesége sokkal ravaszabb, és végülis ő irányít a háttérből. Na ez a nő, Mary parancsolja Mingnek hogy ölje meg Hau nagybátyját. És mint kiderül Ming szerelmes is főnöke asszonyába, így kérdezés nélkül is mindent megtesz neki.

Hau pedig szépen rendez egy kis sóműsort, hiszen 4 évnyi nyomozás után rájön ki a tettes, de a vele való szemálolást összeköti a belső rendszer megtisztításával is. Így szépen hullanak a kiskirályok, mint a legyek, van aki megfojtanak, van akit élve eltemetnek, de olyan is akad akit a gyújtogatáson túl csak egyszerűen lelőnek. Samet is Thaiföldre küldi Hau, hogy ott végezzenek vele, közben Maryt is meg próbálják ölni.

Tulajdonképpen két főszereplőnk ugyan mindig háttérbe szorul mindig, de a lényeges fodulatok, mindig velük kapcsolatosak. Ráadásul a személyiségük is árnyaltabbá válik. A tiszta pozitív hős szerepét számomra Yan nyerte el. Ugyan elgyepált egy-két tagot, de ölni nem ölt, és Haut is az igazsászolgáltatás elé akarja állítani bűnei miatt, hiába a féltestvére. Ezzel szemben Ming kezd egyre inkább negatív irányba elzülleni. Még oké, hogy Hau nagybátyját se szó, se beszéd csak úgy lelövi, de utána amit majd Mary-vel tesz…mindent felül múl, és még ő szerelemes ebbe a nőbe! Az biztos, hogy személyes érzelmeit előtérbe helyezi a kötelességénél, és azoknál akiknek hűséget esküdött…

Új fejlemény: Sam és Wong felügyelő jóbarátok! (szinte) Na ez bezavart a képbe, mert a történet végén is harag nélkül válnak el, és nem lett megmagyarázva az a gyűlölet, amit az első részben láthattunk közöttük. Bár arra van utalás a történet végén, hogy Wong felügyelő következő prédája Sam lesz… Ráadásul Wong se olyan ártatlan, mint ahogy az első részben tűnik… Nemcsak egy gyilkosság súlya terheli, hanem a 2. rész végére már kettő is. Az utóbbi tette miatt pedig érdekes, hogy Yan ugyan haragra gerjed iránta, sőt, soha többé nem akarja látni. Akkor az 1. részben miért vannak olyan jó viszonyban? Az oké, hogy mert Yan rendőr, és engedelmeskedik a feletteseinek…de akkor is…ez furcsa volt nekem.

Ugyan ez egy trilógia, de ez a 2. rész önállóan is megállná a helyét. Nem szükséges hozzá az első rész történetének ismerete. Az biztos hogy a szereplők motivációit feltárják. Ja és hatalmas megdöbbenés: egy magyar kórus gyönyörű hangja csendül fel végig a drámai részeknél. Az eredeti szinkronos verzió van meg nekem, úgyhogy tuti nem a magyarok rakták rá, és ez valami felemelő volt, hogy magyar éneket hallhatok egy ázsiai film alatt. A zene amúgyis kimagasló a filmben. A történet nem szűkölködik drámában, sőt az első részhez képest több akció, és lövöldözés van benne. Háhá ezután csak azt tudom mondani, hogy irány a harmadik rész! =))

Adatok

  • Cím: Szigorúan piszkos ügyek 2. (Wu jian dao 2.)
  • Angol cím: Internal Affairs 2.
  • Megjelenés: 2003
  • Terjedelem: 115 perc
  • Műfaj: krimi, akció, dráma
  • Rendező: Wai Keing Lau, Siu Fai Mak
  • Írta: Felix Chong, Siu Fai Mak
  • Zene: Kwong Wing Chan
  • Operatőr: Yiu Fai Lai, Wai Keung Lau
  • Szereplők: Edison Chen (Ming), Shawn Yue (Yan), Anthony Wong Chau-Sang (Wong felügyelő), Francis Ng (Ngai Wing-Hau), Eric Tsang (Sam), Carina Lau (Mary)
  • Származás: Hongkong,Kína
(Visited 313 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .