Szigorúan piszkos ügyek (2002)

Szigorúan piszkos ügyek (2002)

Szigorúan piszkos ügyek (2002)

Tony Leung miatt megnéztem újra e nagy kalsszikust. A hongkongi akciófilmek közül ritka az, amelyik a Szigorúan piszkos ügyekhez hasonló sikert tudott volna elérni. Ez köszönhető a zseniális színészeknek (nemcsak Tony Leungra, hanem Andy Laura is gondolok itt, na meg persze a többi nagy színészre), a kiváló történet szövésnek, és az elmés csavaroknak, melyek a képernyő elé szögezik a nézőt.

A film műfaját tekintve genszter, krimi egyveleg, pár rövid akció jelenettel megspékelve. Az alapszituáció, hogy két fiatalt építenek be téglának. A kitűnő rendőrt, Yant (Tony Leung) a triádnak nevezett gengszter csoportba, míg a kezdő, de agyafúrt genszterjelöltet, Minget (Andy Lau) a rendőrségbe.

Mindketten kénytelenek megküzdeni döntésük súlyosságának terhével. Hiszen olyan körülmények között kell élniük, ami teljesen más magatartást igényel, mint ahogy azt ők valójában szeretnék. Szinte skizofrén módon kell két szerepet eljátszaniuk. A törvénytisztelő, becsületes Yannak lopni, csalni, verni kell ahhoz, hogy a triád vezetőjének bizalmasai közé férkőzzön, míg Mingnek ügyelnie kell arra, hogy senki se jöjjön rá, hogy a gengsztereknek kiszivárogtatott infromációkért ő a felelős. Egyúttal mindkét félnek ügyelnie kell arra, hogy környezetében senki se jöjjön rá a titkukra. A két férfi kemény 10 évet kényszerül így eltölteni, míg nem elérkezik a nagy balhé. Yan immár a genszter főnök egyik bizalmi embere. A triád nagy akcióra készül, több kilónyi kábítószert akar vásárolni. Ám a rendőrség is résen van, és folyamatosan megfigyelik az akciót. Yan morze jelek segítségével tájékoztatja a rendőrfönököt a gengszterek helyzetéről. De Ming is résen van, és figyelmezteti a főnököt. Az akció ugyan kudarba fullad, de így már mindkét fél számára egyértelművé válik, hogy tégla van közöttük. És megkezdődik a belső nyomozás, melynek kimenetélenek sikere attól függ, hogy ki a legleleményesebb, és ki tud a legjobban manipulálni. Ming a saját malmára akarja alakítani az eseményeket, és már nem is annyira a genszter fönőkének akar segíteni, hanem saját magát szándékozik menteni, és titkát mindvégig megőrizni. Ennek érdekében nem riad vissza még a gyilkolástól se…

Az agyafúrt Yan pedig mindent megtesz, hogy kiderítse ki a tégla a rendőrségen belül. Talán az ő helyzete sokkal rosszabb, mint Yané, hiszen Yannak csak a rendőrfokozatokon kellett egyre feljebb lépkednie, míg el nem ért a csúcsra. Yannak ugyanakkor kemény megpróbáltatásokat kellett kiállnia, többször került életveszélyes helyzetbe. Sőt, lassan az idegei is felmondják a szlgálatot. Az ügyét nehezíti még, hogy egyedül már csak a rendőrfőnök tudja igazi kilétét, de mikor ő is meghal, már senki se tudja bizonyítani, hogy ő nem egy gengszter, hanem egy rendőr. Képzeljük csak el, micsoda lelki tusa, vívódás folyhat az ő lelkében az események ilyen fordulatától. Talán nem is csoda, hogy pszichológushoz jár, bár ennek valódi oka nem ilyen dráma, ugyanis egyszerűen csak tetszik neki (talán szerelmes is) a fiatal doktornőbe. Yan tehát nincs egyszerű helyzetben, bármikot megölhetik, és csak gyorsaságán múlik hogy nem egy utcán végzi egy szemetes kukában…

Ming vele szemben mondhatni szerencsésebb. Neki csak okosan kell alakítania karrierjét. Házasember is, gyönyörű felesége van, aki nagyon szeret, így semmi nem akadályozza meg, hogy nyomozóvá nevezzék ki. Bár fiatalkori visszaemlékezéseiből kideülr, hogy szívesebben vállalta volna a kicsabást, mint hogy végül itt kössön ki. Yannal szemben ugyanakkor az ő karaktere a legérdekesebb. Hiszen míg Yan ugyan gengszterek között él, mégis rendőr marad, és megőrzi jó oldalát. Ezzel szemben Mingben keveredik a jó és a rossz is, és általában annak az oldalára billen a mérleg, mely legfőképp szolgálja az érdekeit. Azért „jó” is, mert rendőri munkáját lelkiismeretesen látja el, és mintha röpke lelkiismeretfurdalások zaklatnák fel egyik másik rossz lépése után. Bár azt meg kell hagyni, hogy minden helyzetben rendkívül nyugodt és agyafurt. És ez az a kettőség, mely megadja a filmnek azt a többletet, ami miatt nem lehet előle felkelni. Az összeesküvések kusza hálójából bogozódik ki a történet végére az igazság. Ming és Yang, fehér és fekete, jó és rossz. Ezeknek a fogalmaknak a határai összemosódnak, és annak ellenére, hogy Ming negatív karakter alakít, mégis megkedveljük valamilyen szinten.

A történet mellett, a színészekjátékán túl a képivilágra sem lehet panasz, nagyon igényes alkotás. Szerncsésnek mondhatom magam, hogy ráakadtam az eredeti DVD-re egyik vásárló körutam alkalmából. A DVD-én található magyar szinkronos változat nagyon élvezhető, kívételesen jól készítették el ezt is. Emellett az extrák között megtalálható a film hivatalos előzetese, amiről meg kell jegyezni, hogy az átlaghoz képest jóval hosszabb. Emellett vannak még rajta a filmből kimaradt jelenetek, valamint a film keletkezésével kapcsolatban láthatunk érdekes interjúkat a szereplőkkel és a készítőkkel. Mindannyian filozófiai oldalról próbálták megközelíteni a film fő konfliktusát adó kérdését, hogy ki vagy mi a jó és a rossz. Kíváncsian néztem végig, hogy az egyes színészek mit gondolnak az általuk megformált karakterről, és hogy azok mennyiben hasonlítanak hozzájuk.

Maga a magyar kiadás terén a dvd borító szerintem elég jól néz, és kellően felkelti az ember figyelmét (itt a szöveg mellett láthatjátok is), hiszen én is csak véletlen akadtam rá. A korongon a magyar mellett található az eredeti kantoni szinkron is, magyar felirattal. Nem tudom, hogy egyedül az én példányom hibája-e, de egy-két jelenetnél a szinkron eltűnt, és minden háttérzaj is megszűnt. Szerencsére ez csak 5-10 percet ölel fel az egész műből. A Szigorúan piszkos ügyek tehát egy nagyon is élvezhető komplex alkotás, és remélem miharabb meg tugom nézni a trilógia további részeit is. Ahogy végzek velük, jelentkezek is a Blog rovatban információval róluk. Amit biztosan tudok egyenlőre mondani az annyi, hogy a második rész a történet gyökereit fejti ki, a két főhős fiatalkorára fókuszál, azokra a részekre melyeket ebben a filmben átugrottak, tehát hogy Ming és Yan hogyan bírkózik meg a feladatával. A trilógia befejező része pedig Ming sorsát mutatja be, hogy milyen komoly problémákkal kell megküzdenie.

Adatok

  • Cím: Szigorúan piszkos ügyek (Wu jian dao)
  • Angol cím: Internal Affairs
  • Megjelenés: 2002
  • Terjedelem: 97 perc
  • Műfaj: krimi, akció
  • Rendező: Wai Keing Lau, Siu Fai Mak
  • Írta: Felix Chong, Siu Fai Mak
  • Zene: Kwong Wing Chan
  • Operatőr: Yiu Fai Lai, Wai Keung Lau
  • Szereplők: Andy Lau (Ming), Tony Leung (Yan)
  • Származás: Hongkong
(Visited 49 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .