Szerelemre hangolva (2000)

Szerelemre hangolva (2000)

Szerelemre hangolva (2000)

Úgy néz ki általában mindent fordítva csinálok :), így volt ez Wong Kar-Wai két részes mozifilmjével is. Tegnap néztem meg a 2046-ot, és annyira megtetszett, hogy kíváncsi voltam az előzményekre is. Így fogtam magam, és próbáltam beszerezni egy élvezhető verziót a Szerelemre hangolva című mesterműből. Élvezhetőnek élvezhető volt, bár kicsit meg kellett szoknom az olasz szinkront, de szerencsére volt hozzá angol felirat, úgyhogy megbírtam vele bírkózni. És végre, teljesen érhetővé vált számomra a befejezés is, azaz a 2046.

Mr Chow-t sikerült közelebbről megismernem, és egy teljesen más kép alakult ki róla azámomra. A történet az 1960-as évek elején kezdődik. Mr Chow sikeres újságíró, és boldog házasember. Boldog…sajnos csak látszólag. Felesége minden este későn tér haza, nem beszél a férjével túl sokat, sőt van, hogy hónapokra elutazik „üzleti útra”. Chow számára elég egyértelművé kezd válni a helyzet. Gyanúját megerősíti barátja is, aki feleségét egy másik férfival látta… Chow immár biztos benne, hogy felesége csalja. De a férfi mégis igyekszik fenn tartani a látszatot. Igaz, hogy csendben szenved a magánytól és elhagyatottságtól, de munkájába temetkezve próbál erőt meríteni az élethez…

Mrs Chan, azaz Su Li Zhen, ugyanabban a lakóházban lakik, mint a Chow házaspár. Ő is szorgalmasan dolgozik, és sokat törődik férjével, de sajnos ez már fordítva nem igaz. Mr Chan alig foglalkozik a feleségével, sőt van, hogy több hónapra is elutazik „üzleti útra”. A felesége nem is hall róla semmit, csak ajándékait kapja kézhez. A nő csöndben tűri ezt a semmibe vevést…

E két megtört szív ám lassan egymásra talál. A gyakori véletlen találkozások, és közös érdeklődés lassan barátságot szűl Mr Chow és Su Li között. Ahogy egyre jobban meismerik egymást, feltárják egymás előtt házas életüket, és rádöbbennek, hogy egy cipőben járnak. Mindkettejüket megcsalják… Furcsa szokást indítanak el: egymás házastársait játszák el, és szinte minden este megvacsoráznak. De kötnek egy egyezséget, hogy ők nem lesznek olyanok, mint társaik. Ártatlan barátság ez közöttük, sőt később szerelem lesz, de házassági esküjüket nem szegik meg. Ám a lakóházban, ahol élnek, nagyon pletykásak a népek, így titokban tartják nem minden napi kapcsolatukat.

És igen, itt értettem meg, hogy miért is van Mr Chow életében olyan fontos helyen a 2046-os szám. Mr Chow és Su Li egyaránt szerették a harcművészeti novellákat. Su Li egyszer felvetette, hogy Chow miért nem ír egyet. Erre Chow Su Li segítségét kéri, és megegyeznek abban, hogy közösen írnak egy ilyen művet. Hogy zavartalanul találkozhassanak az alkotói munka érdekében, Chow kivesz egy szobát, melynek száma: 2046. Itt töltök közösen legtöbb idejüket, és itt ha ugyan átmenetileg is, de boldogok egymás társaságában. Tehát 2046 Chow számára egy olyan nagy jelentőséggel bíró szám, mely a szerelmet, és a boldogságot jelenti számára.

A Szerelemre hangolva után, teljesen egyértelművé vált számomra a 2046-ban megfigyelhető magatartás változás Chow személyiségében. Itt még szánandó, de hűséges, őszinte figura, aki ugyan csalódott a feleségében, mégsem „nőzik” vigasztalásul. Egyedül Su Li a következő szerelme, akinek tiszteletben tartja akaratát, hiszen ő hűséges akar maradni a férjéhez. Chow 2046-ban minden egyes nőben Su Lit keresi. Ott van Bai Lang (Ziyi Zhang), akivel hasonló helyzeteket él át, mint Su Li-vel (gondolok itt a taxis jelenetre), de később mégsem szeret bele.

Az igazi hasonlóság az Oriental Hotel tulajának idősebb lányával van. Ez a lány, akárcsak Su Li, segít Chow-nak regényt írni, támogatja, de kapcsolatuk megmarad baráti szinten, hiszen a lány egy japán fiút szeret. Vele kapcsolatban ugyanazokon az érzelmeken megy át főhősünk, mint Su Li esetében. És természetesen ott a harmadik hölgy, akit szintén Su Li-nek hívnak. Chow kapcsolata vele is csak baráti marad, mégis beleszeret a nőbe, akinek nemcsak neve, de külseje is hasonlít elveszett szerelmééhez.

Na mindent összegezve ez egy mestermű. Wong Kar Wai igazán ki tudja fejezni ezeket a drámai érzelmeket, melyeket a szereplők átélnek. A 2046-hoz képest itt visszafogottabb a látványvilág, de még így is szép kamera mozgásokat láthatunk. A történet is kevésbé mozgalmas, hiszen a 2046-ban volt már egy pár erotikus jelenet is, na ezek itt még teljesen hiányoznak.

Tiszta, egyszerű, mégis felkavaró, és zseniális. Érdekesség, hogy egyik fél, tehát se Chow, se Su Li házastársát nem mutatják csak háttal. Nagyon ötletesek azok a felvételek, melyeket a tükörből készítettek. Valamint az összevágások, ahogy mindkét elhagyott félt mutatják, hogy ugyanabban az időpontban vajon mit csinál a másik. A színészi játék pedig zseniális! Tony Leungot lassan de biztosan kezdem nagyon is megszeretni. Ez a két film, annyira megmozgatott belsőleg, hogy előkotortam a Szigorúan piszkos ügyek dvd-jét (Tony Leung itt is főszereplő), és megnéztem. Bár sok kritika szerint ebben az utóbbi műben nem alakít akkorát mint a Szerelemre hangolvában. Nekem még is tetszett, és folytatom a trilógiát végig. A női főszereplő, azaz Su Li (Maggie Cheung) szintén maradandót alkotott, és ahogy rákerestem neten, megdöbbenve olvastma, hogy a Hősben (2002) szintén játszott! (Ahogy Tony Leung is. Na oké, tudom, hogy ez nem csoda, hiszen mindketten Hongkong leghíresebb színészei.) Azt hiszem egyre több már látott filmet fogok még előbányászni, hogy e színészek miatt még egyszer megnézzem :D.

Ja, és ami még nagyon kiemelkedő a filmben, az a zene. Gyönyörű hegedű szólókat hallhatunk, melyek azonnal a 2006-os Bábelt jutatták eszembe. Igazán megadja a kellő hangulatot a zenei aláfestés.

Adatok

  • Cím: Szerelemre hangolva (Dut yeung nin wa)
  • Angol cím: In the mood for love
  • Megjelenés: 2000
  • Terjedelem: 98 perc
  • Műfaj: dráma
  • Rendező: Wong Kar-Wai
  • Írta: Wong Kar-Wai
  • Zene: Michael Galasso
  • Operatőr: Christopher Doyle, Pin Bing Lee
  • Látványtervező: William Chang
  • Vágó: William Chang
  • Szereplők: Maggie Cheung (Mrs Chan, Su Li), Tony Leung Chiu Wai (Mr Cow), Ping Lam Siu (Ah Ping)
  • Származás: hongkongi, francia, thaiföldi alkotás
(Visited 225 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .