Laura Joh Rowland (író)

Laura Joh Rowland (író)

Laura Joh Rowland

Laura Joh Rowland nem is olyan régóta várt ismertté hazánkban lenyűgöző, fordulatokban gazdag, Japánban játszódó izgalmas krimi sorozatával, mely Szano Icsiro szamuráj életébe enged betekintést. Az írónő művei közül először a sorozat 10. kötetét, a Gyilkos érintést volt lehetőségem elolvasni. E műve után, egyenesen rajongója lettem, s tovább kutattam a sorozat Magyarországon megjelent köteteit. Melyek eddig a következők: Bundori, A sógun ágyasa, A szamuráj asszonya, Illatos kimonó, Gyilkos érintés, s a Hócsászárnő. Az eddig elkészül 13 kötetből egyelőre csak 6 érhető el itthon fordításban. Az írónő hasonló népszerűséget elért műve, a Charlotte Bronte titkos kalandjai címet viseli, ki szintén kedvenc írónőm, a 18-19. századi angol polgárosodás idejéből.

De, most egyenlőre kanyarodjunk vissza a briliáns írónőhöz. A Szano sorozat első kötetét (Shinju) 1994-ben írta meg, mely előtt 20 évnyi munka után döbbent rá, hogy az íráshoz van igazán tehetsége. Laura kínai és koreai bevándorlók gyermeke, Michiganben nevelkedett. A családi hagyományokat követve ő is tanult, s a Michigani Orvosi Egyetemen diplomázott mikrobiológiából és közegészségügyből. Ezután ezeken a területeken is dolgozott. Azonban kifejezetten érdeklődött a rajz iránt, így külön művészeti oktatásra is járt munkája mellett, ahol megtanult gyönyörűen festeni. Művészi hajlamai mellett még rengeteget olvasott, valamint a keleti népek kultúrája is behatóan érdekelte, főleg Japáné.

Még egyetemi évei alatt felvette az Ázsiai kultúra szakot, ahol Japán történelméről, művészetéről hallgatott előadásokat. A rideg, s gépies munkája azonban unalmassá vált számára, s valami újat szeretett volna kipróbálni. Belefáradván munkájába, komolyabban kezdett el gondolkodni egy illusztrátori munkán, mivel kitűnő tehetséggel rajzolt. Az az ötlete támadt, hogy saját maga írt mesekönyveket fog illusztrálni, ezért szakított munkájával, s részt vett egy mester kurzoson, ahol az írás fortélyait sajátíthatta el. Azonban mikor első művét elkezdte írni, kikristályosodott előtte végső álma: kedvenc olvasmányaiból merítve olyan krimiket szeretett volna írni, mint Agatha Chritie, Nancy Dew, Erle Stanley Gardner, Mickey Spillane és Ross McDonald, hogy csak a híres klasszikusokat említsem.

S a végeredmény lett a Szano Icsiro egyszerű, becsületes szamuráj nyomozásit megörökítő, erotikától s intrikáktól túl fűtött regény-sorozata. Sokan tették fel az írónőnek a kérdést, hogy vajon miért Japánban játszódnak az események, erre az írónő válasza a következő volt. A rengeteg krimi könyv között, olyan művet szeretett volna megírni, mely különleges, de hiányoznak belőle a mai Helyszínelők sorozatához hasonló tudományos vizsgálatok, gépfegyverek, azaz modern, rideg, elgépiesedett világunk, mely teljesen a munkáját idézte fel benne.

Így választása, az egyetemi évei alatt megszeretett Japánra esett. Japán történelméből is az 1700-as éveket ragadta ki, mikor az ország a Tokugawa klán uralma alatt épp elzárkózott a külföldiektől, a sógun teljhatalmat élvezett a birodalom felett, ő döntött élteről és halálról, azonban a tényleges hatalom más személyek kezében összpontosult. A kormányt a korrupció, intrikák, szexuális aberáltság hatotta át. A szamurájok mindenben uruknak engedelmeskedtek, s a Busido törvényeit követték a végsőkig. A nők elnyomottak voltak, vagy prostiuáltak, ágyasok, feleségek, kétkezi munkát végző, éhező nincstelenek szerepét ölthették magukra, attól függően, hogy milyen osztályba születtek.

Mindent a rang, a vagyon, a hatalom határozott meg. A nőket eladták, fiatal fiúkat szexuláis játékszerekként is használták a tehetősebb, erre igényt tartó szamurájok. Ez a világ rejtélyes gyilkossági esetek felderítésére tökéletes forgatókönyvet diktált az írónőnek. Történelmi kutatásai során próbálta valósághűen felidézni az Edo korszakbeli japán emberek minden napjai, életét. Választása mellett azonban az is szerepet játszott, hogy rettentően kevés olyan könyv jelent meg abban az időben, amely a Japán kultúrával lett volna kapcsolatos.

Így Laura Joh Rowland latba vetve fantáziáját, Japán iránti szeretetét, s hatalmas tudástárát megalkotta e sorozatot, melyben mesterien vegyíti a drámát, az akciót, az erotikát, s közben letehetetlenné teszi könyvét mind addig, míg kiderül a gyilkosságok elkövetőinek kiléte. Mert mint a nagy klasszikosokhoz hasonlóan, itt is csak a történet végén derül fény mindig az igazságra, a gyanúsítottak száma nő, s mindig a legváratlanabb fordulatok során derül ki a tettes igazi személye, mely nagy megdöbbenésre készteti az olvasót.  Aki szereti az ilyen jellegű történeteket, s egy izgalmas, kalandos olvasmányra vágyik, annak csak ajánlani tudom az írónő köteteit, melyek közül a fentiekben említett 6 megrendelhető pl.: innen is.

Szano Icsiro regénysorozat

A kötetek az előzmények nélkül, önálló művekként is elolvashatók, hiszen mindegyikben egy újabb bűntény, újabb szereplők tűnnek fel. Akkor most kicsit bővebben a regény-sorozat főszereplőjéről.

Szano Icsiro a ronin (urát vesztett vándorló szamuráj) fia, aki először egy harcművészeti iskolában oktat Edoban, majd rokoni kapcsolatai révén, a helyi rendőrségen lesz vezető. Egy rejtélyes gyilkosság megoldása után, mellyel a sógun éltét is megmenti, ő lesz a sógun szószakan-szamája, azaz az udvar legfőbb nyomozója. Beköltözhet a palotába, s családja hírnevét öregbítve dolgozik hűségesen urának.

Szano a végletekig becsületes, s mindig az igazságot kutatja. Édesapja halálos ágyán tett ígéretét betartva, a Busidó rendelkezéseit követvén, mindent elkövet, hogy a rábízott feladatokat haladéktalanul elvégezze. Rendkívüli éleslátása, logikája nem egyszer menti meg életét, s derít fel megoldhatatlannak tűnő gyilkossági ügyeket. Ám nyomozása során, a kor elvárásaival ellentétben, nem veszi figyelembe a rangot, így az udvar magasabb tisztségviselőit is kész vád alá helyezni, ha a bizonyítékok rájuk irányítják figyelmét.

Fenyegetés, zsarolás, sőt, még a lefizetés se térítheti le a helyes útról. S miközben egyre több sikert halmoz a rejtélyek megoldásával, a sógun egyre inkább megkedveli, ám ellenségeinek száma is nő. Közülük is kiemelkedik Janagiszava kincstárnok, ki a sógun gyenge akaratát, elméjét, s szokatlan vonzalmát kihasználva a szeretője lesz, kegyeibe férkőzik, s a háttérből ő maga kezdi el irányítani Japánt. Szanó töretlen hűsége, s becsületessége révén tör előre, s Janagiszava riválisát látja benne, hiszen a sógun egyre inkább hajlik az őszinte, minden csalárdságot nélkülöző szószakan-szamájának véleményére. S Janagiszava tudja, hogy hiába ültette tele környezetét saját embereivel, követett el gyilkosságokat, hogy hatalmát megtartsa, előbb-utóbb Szanó is rájön, hogy Janagiszava nem a sógunt szolgálja, hanem saját hatalmi vágya hajtja… Janagiszava mellé pedig újabb erők is csatlakoznak, kik féltik korrupt világukat, vagyonukat, s hogy kiderüljenek rejtett titkaik.

Szerencsére Szano se marad segítség nélkül! Először a jóképű, fiatal Hirata nyomozó csatlakozik hozzá, ki kezdetleges tapasztalatlansága ellenére, rendkívül nagy segítséget nyújt a bűntények felgöngyölítésében, s nemcsak társa, hanem barátja is lesz a szószakan-szamának.

Ő mellette még jelentős szerep jut Ito doktornak, ki tiltott tudományok gyakorlása miatt (nyugati orvostudományt tanult), az Edoi hullaházba záratva él, ahol zavartalanul végezheti kísérleteit, tudományos kutatásait a boncolások során. Szano rengeteg fontos információ birtokába jut a halálesetek hátterével kapcsolatban tőle.

S természetesen nem maradhat el a szenvedélyes szerelem sem! Szano, apja akaratát teljesítve feleségül veszi a szintén becsületességéről és igazságosságáról híres, Ueda bíró egyetlen lányát, Reikot. A fiatal, tüzes és szenvedélyes lány, semmiben sem hasonlít egy átlagos japán asszonyra. Nem engedelmeskedik ura parancsának, hiszen egyetlen gyermekként apja szinte fiúként nevelte. Reikót vonzzák a kalandok, jól bánik a karddal, olvasott, művelt, s intelligenciája révén még férje elismerését is kivívja. Egy szamuráj öntudatával rendelkezik, s az igazság felkutatásának vágya mozgatja minden porcikáját. Szano kezdetleges ellenkezését, hogy nyomozásai során társa, s segítője legyen, mind esze és szépsége, s legfőképp szerelme révén, le tudja győzni.

Így Szano hűséges és szerető, de gyakran veszélybe kerülő ifjú hitvese, s barátai oldalán gyürkőzik neki akár az életét is kockáztató, szokatlan bűnesetek felderítésének. S hogy mindig sikerrel jár-e, azt meg tudhatjátok, ha elolvassátok a könyveket.

(Visited 160 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Laura Joh Rowland (író)

  1. Nagyon szeretem ezeket a könyveket .Egyetlen bánatom hogy nálunk nagyon kevés rész kapható. Hol lehetne magyar nyelven a többit is beszerezni, esetleg tud-e valaki tanácsot adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .