Laura Joh Rowland: A szamuráj asszonya (2000)

Laura Joh Rowland: A szamuráj asszonya (2000)

A szamuráj asszonya (2000)

Szano Icsirónak a sógun szószakan-szamájának újabb gyilkossági üggyel kell szembenéznie. Ám most nem a fővárosban, Edóban lesz dolga, hanem a császári udvarban, Miyakóban. A fiatal Tomohito császár legfőbb tanácsadóját, és a Tokugawa-rendszer mecuke kémét, Konoe minisztert váratlanul meggyilkolják a császáripalotában.

Szano feleségével azonnal a helyszínre siet, hogy kiderítse mi is történt valójában. Az első rettenetes felfedezése, hogy Konoe minisztert a harcművészet egyik legkegyetlenebb és legmagasabb fokú fegyverével végeztek: a kiakival. A kiaki a gyilkos üvöltés, melynek birtokában csak nagyon kevés ember van.

Szanót halálos veszély fenyegeti ismét a nyomozás során, melybe Reikó is aktívan bele avatkozik. A gyanúsítottak száma ismét csak nő, bármelyikük lehet a gyilkos, ráadásul a gyilkosság idejére nincs is megfelelő alibijük. A baj csak az, hogy a gyanúsítottak mindegyike a szent és sérthetetlen császári család tagja: maga a császár, Tomohito, a császár édesanyja, Jokyoden, a császár hitvese, Asagao úrhölgy, és a halott miniszter riválisa, Icsijo miniszter. Hogy valójában ki is a tettes az a könyv végén kiderül, ismét nagy meglepetést kavarva.

Szanó munkáját azonban ismét csak nehezítik, de nemcsak a gyanusítottak hazugságai, hanem a gyilkos újabb támadásai, valamint esküdt ellenségének, Janagiszava kincstárnoknak az ármánykodásai is, ki most követte  Szanót Miyakóba, hogy titokban aláássa nyomozását, és befeketítse a sógun előtt. Janagiszava hű segítőtársra talál a helyi rendőrfőnökben, a helyes és fiatal Hosinában, akivel kapcsolatban különleges érzések kerítik hatalmába a rideg kincstárnokot.

Ráadásul Szanó nehezen is tud elindulni a nyomozásban, mivel Konoe miniszter hátrahagyott iratai között csak volt feleségének, Kozerinek írt szerelmes leveleire bukkant. Mikor a nyomokat követve eljut az immár apácának állt Kozerihez, olyan erős szenvedély ébred benne a nő iránt, ami a nyomozás mellett még házasságát is veszélyezteti. Kozeri ám nem kimondott titkoknak és erőknek birtokosa…

Sikerül Szanónak kiderítenie a gyilkos valódi kilétét? S vajon egy egyszerű gyilkosságnál talán a Tokugawa-rendszert veszélyesztető összeesküvésre bukkan? Nos, akit érdekel, az nyugodtan merüljön el, az ismét fordulatokban gazdag, izgalmas olvasmányban.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .