Az utolsó szamuráj (2003)

Az utolsó szamuráj (2003)

Az utolsó szamuráj (2003)

„A legenda szerint, Japánt egy kard alkotta. Miután kihúzták, 4 vércsepp hullott le, s így keletkezett a négy nagy sziget…”

Valójában, erős harcosok voltak, kik megalkották, s életüket adták új hazájukért. Legfőbb erényük a becsület, a tisztesség és fegyelem volt. Ahogy teltek az idők, újabb harcosok keletkeztek, s Japán történelmében a legnagyobb dicsőséget, s nevet érő harcosok kora következett be, a szamurájok ideje… Ám az idők változnak. Dicsőségük leáldozott, s a Meidzsikorszak beköszöntével, az 1770-es években, már náluk sokkal hatékonyabb, erősebb fegyverek jelentek meg.

A fiatal császár pedig megtette az első lépéseket, hogy a nyugati kultúrával megismertesse birodalmát. Amerikaiakat, franciákat, sőt még spanyolokat is hív országába, hogy azok kultúráját, s harcmodorát megismerhesse. Békét, rendet szeretne teremteni országában, ám birodalmát mégis lázadások tépázzák.

Az utolsó szamurájok, kik még mindig hisznek ősi eszményükben, nem hajlandóak belenyugodni a változásba, s minden áron meg akarják tartani ősi szokásaikat, életformáikat. E szamurájok, kik hajdan a császárért ontották vérüket, most uruk ellen fordulnak, s háborút indítanak. Vezetőjük a kor utolsó, s legrettegettebb szamurája, Katsumoto… Ám harcuk, bármennyire tiszták a céljaik, reménytelen, hiszen az új kor fegyvereivel szemben nincs sok esélyük. De utolsó csepp vérükig képesek harcolni, s bár halálukkal csatájukat elvesztik, de talán sikerül ráébreszteniük Japán népét, hogy nem szabad teljesen elfordulniuk a múltjuktól, hagyományaiktól…

Ebben az időben érkezik Japánba, a volt amerikai tiszt, kapitány, Nathan Algren, hogy a szamurájok felkelését leverje, s a császár embereit kiképezze a nyugati harcmodorra, s megtanítsa koruk fejlett fegyvereinek a használatára. A kapitány már harcolt több háborúban is, indiánokkal, amerikaiakkal. Megjárta már a poklok kínját, s ez rányomta bélyegét egész életére. Rém tettei elől, hogy el tudjon menekülni, bánatát az italba fojtja. Japánba úgy ékezik, hogy ismét egy bennszülöttekből álló csapatot kell legyőznie, akik védtelenek az amerikai harcmodorral szemben. De miután első csatáját elveszíti, az ellenség táborába kerül, ahol meglepő dolgokat tapasztal. Lenyűgözi, s egyben el is kápráztatja az ősi Japán harcmodor, s maguk a szamurájok is. Lassan ő maga is elkezd tőlük tanulni, s melléjük áll. Vezetőjükkel pedig örök barátságot köt, emellett a szerelem is rátalál azalatt a pár hónap alatt, amit falujukban tölt.

Sikerül vajon a szamurájoknak győzedelmeskedniük? Nathan végre megtalálja a már oly régóta áhított békét és nyugalmat?

A film szerintem gyönyörű, s nagyon megható. Egy olyan korszakba nyerhetünk betekintést, mikor ember embert ölt, a saját fajtájából. A technika fegyverei küzdöttek a puszta kézzel, s testi erővel. Ez egy film, mely hű képet, s betekintést adhat számukra az 1770-es évek Japánjába. Kegyetlen mészárlásoknak, harcoknak, eszméknek, ősi kultúrának, cselszövéseknek lehetünk szemtanúi. Mindenkinek csak ajánlani tudom, akit csak egy kicsit is érdekel Japán történelme, múltja, annak a hű, és pontos ismeretek mellett, felhőtlen szórakozást nyújthat a film.

Adatok

  • Magyar cím: Az utolsó szamuráj ;
  • Eredeti cím (angol) : The Last Samuraj ;
  • Egyéb cím: Ostatni Samuraj ;
  • Műfaj: akció-dráma-háborús-kalandfilm ;
  • Ország: új-zélandi-japán-amerikai ;
  • Gyártási év: 2003 ;
  • Hossz: 144 perc ;
  • Szereplő(k): Katsumoto: Ken Watanabe ; Nathan Algren: Tom Cruise ; Zebulon Gant: Billy Connolly ; Bagley ezredes: Tony Goldwyn ; Simon Graham: Timothy Spall ; Omura: Masato Harada ; Meiji császár: Shichinosuke Nakamura ; Taka: Koyuki ;
  • Rendező: Edward Zwick ;
  • Zene: Hans Zimmer ;
  • Gyártó: Warner Bros ;
  • Forgalmazó: InterCom
(Visited 70 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .