Vampire Knight (TV-sorozat; 2008)

Vampire Knight (TV-sorozat; 2008)

2008 ismét tartogat meglepetéseket az anime rajongók részére, főleg a shoujo műfaj kedvelőinek. A főleg a lányok körében népszerűségnek örvendő, 2005-07-05-től 2006-06-06-ig futó, 8 kötetes, Vampire Knight manga-sorozatból készült anime, s 2008. április 7-én kezdték el vetíteni Japánban. A mangát Matsuri Hino rajzolta, s az ő közreműködésével a Studio Deen hozta el nekünk, rajongóknak az animációs változatot is. Az anime, eddig úgy tűnik, hogy teljesen a manga vonalát fogja követni, s 26 részes lesz! Úgyhogy sok izgalomra számíthatunk, kiváltképp, ha már ismerjük az alapjáúl szolgáló mangát is.

A műfaji kategória: vígjáték, romantikus-dráma, természetfeletti, hiszen a sztori ismét a vámpíros történeteket gazdagítja. Szinte már ki voltam éhezve egy jó kis vámpíros történetre, amikből valjuk be, nem túl sokat csináltak eddig. A Vampire Knight méltán folytatja olyan animék/mangák sorát, mint a Blood the last vampire, a Blood+, a Vampire Princess Miyu, a Trinity Blood, vagy a Sheep Song – melyek egytől egyig nagy-nagy kedvenceim. Bár a Vampire Knhight inkább a shoujo kategóriába tartozik, bár itt is vannak küzdelmek, szaftos jelenetek :D, de elsősorban a szereplők érzelmeire van fektetve a hangsúly. Arról nem is beszélve, hogy tele van helyesebbnél, helyesebb bishikkel :p. 

Akkor a történet: Yuki Cross a Cross Akadémia tanulója. Még 5 éves korában elvesztette a szüleit, egy vámpír pedig meg akarta ölni, ám egy rejtélyes, gyönyörű idegen megmentette az életét, aki szintén vámpír volt. Ő Kaname Clan, egy tiszta vérű, több ezer éve élő vámpír, akibe Yuki ettől a pillanattól kezdve szerelmes.

Kaname a kis Yukit, a Cross Akadémia igazgatójának gondjaira bízta, aki saját lányaként nevelte fel őt. A sztori a Cross Akadémián indul, ahol a már 15 éves Yukit láthatjuk viszont, mint tanulót, s egyben a diákok biztonságáért felelős őrzőt. Ugyanis a Cross Akadémia, nem egy hétköznapi középiskola… nappal normális diákoktól hangos, ám éjjel vámpírok csoportjai lepik el, s vesznek órákat. Az ő vezetőjük Kaname-senpai, aki egy egyességet kötött az Akadémia kicsit flúgos, pacifista igazgatójával. Ennek lényege: Kaname-san és az igazgató kölcsönösen el akarja simítani a vámpírok és emberek közötti ellentéteket, s be akarják bizonyítnai, hogy békében is élhet egymás mellett e két faj. Így az éj leple alatt a vámpírok tanulhatnak az épületben, de nem ihatnak vért, hanem helyette egy vért helyettesítő új kísérleti kapszulát kell fogyasztaniuk.

Mivel ez egy bent lakásos kollégium, ezért a nappali tanulóknak éjjel tilos elhagyniuk a körzeteiket. Cserébe a vámpíroknak sem szabad feléjük közeledni, csak a kijelölt határaikon belül mozoghatnak. Persze arról, hogy az éjszakai tanulók vámpírok senki más nem tud, csak az igazgató és Yuki. Yuki feladata tehát, hogy éjjelenként ügyeljen mindenre, tartsa fenn a rendet, s a kellemetlenkedő nappalisokat helyre tegye…S meg kell hagyni nincs könnyű dolga..:)) Ugyanis az éjszakai tanulók rendkívül gyönyörűek, s a nappalisok oda vannak értük, főleg a helyes bishikért. Ezért minden alkalmat megragadnak, hogy kedvenceik közelébe kerüljenek, mit sem sejtve a rájuk leselkedő veszélről.

A naiv, kicsit ügyetlen, de végletekig kawaii Yukinak szerencsére, vagy épp szerencsétlenségére, van egy segítőtárrsa: Zero Kiryu. Zero 4 éve került az intézetbe, az ő szüleit kegyetlenül lemészárolták a vámpírok, ezért égő gyűlöletet táplál irányukba. Az igazgató őt is befogadja, s fiaként próbálja nevelni. Zero elég zárkózott, még Yukit se engedi túl közel magához, ugyanis egész életét megbélyegzi egy sötét titok…amiről senki se tud. Yuki és Kaname-senpai kapcsolatát rossz szemmel nézi, sőt annak sem örül, hogy ezekben az éjszaki felügyeletekben neki is segítenie kell. Rejtélyes egy figura, ami a sorozat során még jobban fokozódik. Kaname-senpai, aki látszólag elég feltűnően érdeklődik Yuki iránt, ám vámpír énje, titkai őt is egy rejtélyes karakterré emelik ki. Vajon milyen tervei vannak Yukival? Yuki le tudja-e győzni az emberek és vámpírok közötti akadályokat szerelme beteljesülése érdekében? S Zero vajon mit takargathat mindenki előtt?

A történet alapjairól most térjünk át a kivitelezésre. Az animációban hűen ábrázolják, s jelenítik meg az erdetei manga karaktereit. Tökéletesen sikerült átvenni a karakter dizájngot az animébe is, így a szereplők nagyon kecsesek, hatalmas, a Sailor Moon és társait idéző szemekkel, tipikus shoujo ábrázolási módot kapunk. A végletekig idealizált, kawaii, bishi karakterek teszik az animét nagyon széppé. A hátterek, kiváltképp az épületek szépen kidolgozottak, bár a műfajhoz híven nem erre helyezték inkább a hangsúlyt. Néhol nekem csak a színezés tűnik túl egyszerűnek, pl.: a hajaknál, de ez nem annyira feltűnő. Mindent összegezve az animáció jó és szép, épp megfelel a shoujo műfaj kritériumainak.

A zenei aláfestés is megadja a várt hangulatot, bár az igazat megvalva, én az openinghez valami pörgősebb számot választottam volna, még annyira nem nyerte el a tetszésem, de lehet, hogy megkszokom kb 10 rész után. Magával az openinggel más baj nincs, az animáció itt gyönyörű, nagyon részletes, esztétikus. Az ending már annál inkább magával ragadja az embert, Kanon Wakeshima hanjga egyszerűen lenyűgöző, s tovább is viszi az anime hangulatát.

Mindent összevetve ez egy jó anime, bár az animáció terén én kicsit többet vártam volna egy 2008-as animétől, de így is magával ragadó, s kellemes élményt nyújt a megtekintő számára. Nos, akinek felkeltette az érdeklődését a sztori ez alapján, annak csak ajánlani tudom. Vámpír fanoknak kötelező! 😀

Adatok

  • Cím: Vampire Knight
  • Japán cím: ヴァンパイア騎
  • Rendezte: Kiyoko Sayama
  • Original Creator: Matsuri Hiro
  • Character desing: Asako Nishida
  • Megjelenés éve: 2008
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Műfaj: akció, vígjáték, dráma, romantikus, vámpíros, természetfeletti, bishoujo, bishounen
  • Stúdió: Studio Deen
  • Opening: „Rondo” ~ On/Off
  • Ending: „Suna no O-shiro” ~ Kanon Wakeshima
  • Honlapok: ANN, Hivatalos Honlap
(Visited 432 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Vampire Knight (TV-sorozat; 2008)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .