Maria: Houyou / Embrace

Maria: Houyou / Embrace

Maria: Houyou

A Houyou, avagy az angolul Embrace a már kicsit sablonos testvérek közötti tiltott szerelemmel foglalkozik. A témával kapcsolatban már sokan próbálkoztak, hogy csak az ismertebbeket említsem: Kaori Yuki Angel Sanctuary-jéban (Moduo Setsuna és Sara), vagy Aoki Kotomitól az I’m in love with my little sisterjében (Boku wa Imouto ni Koi wo Suru). Érdekesség, hogy pont ebből a két műből készült már anime változat is, bár mindkettő sajnos csak egy OVA ízelítőig futotta. Viszont annál jobb hír, hogy életem első kedvenc, és meghatározó mangája, az Angel Sanctuary már itthon is megvásárolható a könyvesboltokban magyar fordításban, ami igazán kuriózum, már a tabu téma miatt is, bár azért ez a mű sokkal összetettebb és komplikáltabb, mint egy egyszerűbb shoujo történet.

Az is érdekes elemzési szempont a témával kapcsolatban, hogy a shoujon belül, de akár még a fiúknak szóló shounenben is elég gyakran fordul elő az épp fiatalbb vagy idősebb lánytesvér iránti vonzalom. A japán társadalomban mindig is nyíltabban kezelték a témát, hasonlóan a homoszexualitáshoz. Hiszen mennyi írásos feljegyzés, történet tesz tanúbizonyságot e kapcsolatok sokaságáról és elfogadottságáról. A középkori Japánban elfogadott volt a szamurájok közötti szerelem, mivel ők egyenlőrangúaknak számítottak, akár az ókori rómaiaknál. És ugyan ide tartozik a testvér szerelem is. Hiszen a nőket, alacsonyabb rendűnek tekintették (itt megjegyzem, hogy nemcsak Japánban, hanem a világ legtöbb kultúrájában), ha kicsit pejoratívan akarok fogalmazni, akkor „állatoknak”, akik csak a gyerekszülésre, és a férfiak szórakoztatására valók.

Így, ha egy szamuráj nem talált magának méltó feleséget, mi más lehetett számára a legbiztosabb megoldás, mint a saját húgát elvenni (a vére biztos „tiszta”, tudta jól nevelt, és tisztában van mi egy asszony dolga). Persze az ezekből a vérfertőző kapcsolatokól született, gyakran egészségileg károsodott gyermekek (lásd ókori egyiptomi fáraók) már más problémákat is felvetettek. Sőt, lehet olvasni olyan feljegyzéseket, melyek szerint valaki a saját lányát is elvette feleségül. Persze ezek az esetek nagyon ritkák voltak, már azért is, mert a szamuráj klánok, más családokkal kötött érdek házasságok révén akarták erősíteni pozíciójukat, vagy nagyobb vagyonra szert tenni, így a rokoni házasságok végső esetben jöhettek szóba, habár az unokatestvérek egybe bonorálása is jellemző volt, a családi vagyon megerősítése miatt.

Ám visszatérve a jelenbe vagy inkább az eltelt évtizedek manga terméseihez, a vérfertőző kapcsolatok sajátos hangsúlyt vívtak ki maguknak a shoujo terén. De felmerülhet az emberben a kérdés, hogy vajon a nők, elsősorban a japán hölgyekre gondolva, miért lehet a számukra ennyire vonzó az ilyen kapcsolat? Hiszen itt Európában, mindjárt ferde szemmel nézik az embert, ha ilyeneket olvas, sőt megütköznek ilyen híreken. Ezzel szemben Japánban, oké ott is kelt persze felháborodást, de valahogy sokkal szolidabban kezelik a dolgot, vagy csak nagyon titkolni akarják, hogy társadalmuk esetleg „aberált”? Már az biztos eleve, hogy a japánok szexuális orientáltsága is szerepet játszik ebben, amit a náluk fellelhető számunkra különös, immár iparággá vált tevékenységek jelentik (pl.: Love Hotelek, fiatal gimis lányok „escort”-ként, vagy hotsteszként dolgoznak, bugyi autómaták, stb.). Az biztos, hogy bármennyire is más a kultúrájuk, ezen a téren is vannak különcségeik, ami sajátos életfelfogásukból, és több évszázados hagyományaikból fakad. A shoujot pedig nemcsak Japánban, de világszerte rajongók ezrei (természetesen főleg lányok) kedvelik, és ezeknek a tiltott kapcsolatoknak is meg van a vonzereje. Hiszen egy ilyen „prűd” világban, a fiatal lányok szinte csüngnek az ilyen történeteken, ennek tökéletes bizonyítéka a yaoi iránti féktelen rajongás. Hát, nálam is egyenlőre a tiltott szerelem nyerő téma, mivel van egy szokatlan varázsa, és bizonyos izgalmat kelt az emberben egy ilyen dologról olvasni. És persze, töménytelen drámára ad lehetőséget az ilyen kapcsolat, mely az érzelmeket sokkal jobban felkavarja, és jobban meghatja az embert. Mert hiába szerelem a szerelem, mégis ott lebeg a történet hangulata fölött, hogy ez a kapcsolat soha nem teljesedhet be, tehát mindig kell hogy legyen egy kis szomorkás utó íze, ezzel szemben, a hétköznapi románcoknál fenn áll végig a boldogság leheősége, és beteljesedése.

Összegezve, a tiltott gyümölcs mindig édesebb, így a tiltott vonzalmak is. Én személy szerint szeretem az ilyen történeteket, bár egyedül mág a yaoi az, ami nem emészthető számomra. (Remélem nem köveznek halálra ezért nagyon a műfaj kedvelői^^.) A lényeg úgy is az, hogy mindenki eldönti magában, hogy kedveli-e az ilyen történetket, és az ízlésének megfelelően korlátlan lehetősége van a válogatásra.

Na de, most nem erről kellene regélnem, hanem Maria-szan, Embrace című mangájához kellene visszakanyarodnom. Szóval, az alaptörténetbe azért vitt bele fantáziát az alkotónő. Történetünk főhősnője a középsikolás, Tamaki-chan. A szülei 11 éve elváltak, az édesapja teljesen magukra hagyta őket, újraházasodott, de magával vitte Tamaki-chan bátyját, Kyousukét. Így a testvérpár azóta nem is találkozott. Ám egy napon Tamaki-chan és édesanyja életében váratlanul felbukkan Kyousuke. 1 hétre jött meglátogatni testvérét és édesanyját. Azonban Kyousuke nem emlékszik egykori családjára, gyermekként sokként érte szülei válása, és Tamaki-chan elvesztése, így zavartan közeledik rokonaihoz. Tamaki-chant is összezavarja váratlan felbukkanása, már azért is, mert mikor utoljára látta, egy gyámoltalan, gyenge kis bőgő masina volt, most meg itt áll előtte, szinte felnőtt férfiként. És valami megmagyarázhatatlan oknál fogva tiltot vonzalmat érez iránta. De nemcsak ő figyel fel a fiú kisugárzására, más lányok is utána fordulnak. A helyzetet bonyolítja, hogy felbukkan a lány exbarátja, aki fel akarja újítani a kapcsolatukat. A srác eléggé link, és nem is szereti a lányt, csak egy dolog érdekli… Kyousuke felismeri a veszélyt benne, és figyelmeztetni próbálja a „húgát”, de csúnyán összevesznek…

A kérdés már csak az: Tamaki-chan képes lesz-e a jóképű, csábító fiút bátyjának tekinteni, vagy őt is magával ragadja a vonzereje? Vagy összekuszált érzelmei miatt belefut kegyetlen exbarátja csapdájába?

Adatok

  • Cím: Houyou (抱擁)
  • Angol cím: Embrace
  • Terjedelem: 2 kötet
  • Kiadás Dátuma: 2005
  • Japán Kiadó: Margaret (Shueisha)
  • Műfaj: romantikus-dráma, shoujo
  • Linkek: Baka-Updates Manga, Manga Fox
(Visited 270 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .