Casshern (2004)

Casshern (2004)

Az idén amit láttam japán filmek közül (Azumi 1-2, Yamato, Dororo), a Casshern című 2004-es alkotás volt az, ami leginkább magával ragadott. A 2004-es alkotás Kazuaki Kiriya rendezői munkájának eredménye, aki híres különleges, esztétikailag művészi kivitelezésű videóklippek szerkesztésében. S tény, hogy ennek eredménye meg is látszik a filmen, amely mellesleg az azonos című 1980-as években futott 30 részes anime-sorozat adaptációja. A műfaját tekintve sci-fi, bár megelevenednek benne a Hayao Miyazaki animéire jellemző hatalmas úszó hajók, a látvány világ így elég sajátos, bár végülis a távoli jövőben játszódik ez a sci-fi. A műfaját így már meg is határoztam: sci-fi, bár emellett van benne még sok minden: romantika, dráma minden mennyiségben. Az alap szroti a következő:

Adott egy világ, ahol már 50 éve dúl háború a világhatalomért, s ennek lezárása eredményeképpen létrejött egy új szövetség: Eurázsia néven. Japánban járunk, ahol még a szomszédos országokkal továbbra is folynak a harcok. Az emberiség azonban elérte végső határait, a természetet teljesen kiaknázta, minden, s mindenki pusztulásra ítéltetett. Folyamatos harcok, új betegségek, mutáció, elgépesedés… Elég apokaliptikus hangulat uralkodik. Egy tudós e káosz közepette pedig egy új gyógymódot kutat, mellyel bármilyen betegséget orvosolni lehet, sőt még a halottakat is fel lehet támasztani! Kutatásainak kulcsa: a Neo-sejtek. Mindeközben felesége halálos beteg, s ezért munkájába öli minden erejét, hogy őt megmenthesse, nem törődve azzal, hogy milyen károkat okozhat. Fia, Tetsuya pedig, a nagy propagandának hála, eldönti, hogy az egyetemet, szerelmét, családját elhagyva beáll katonának, s harcol a hazájáért. Tette a várható következményekkel jár: hősi halált hal a csatamezőn.

De mielőtt a végső kétségbeesés, s gyász eluralkodna a családon, a Neo-sejtek kutatása során végzetes baleset történik, mely egy magasabb rendű emberifaj létrejöttét eredményezi. Természetesen az új teremtményeket kegyetlenül legyilkolják azonnal. Persze a túlélők bosszút esküsznek, s céljuk, hogy kiírtsák az egész emberiséget. A harc tehát kezdetét veszi, s egy fiú képes megállítani őket… természetesen halálból visszatért Tetsuya.

A film maga, szerintem nagyon élvezhető, látványos alkotás, s a zsebkednőt se kellett kímélni,amíg néztem. Igaz, hogy a közönséget nagyon megoszlatja: van aki leírja, túlzott vizualitása miatt, hogy néhol értelmetlen, következetlen a történetvezetés, s túl sok mondanivalót akart a rendező belesűríteni, s a megható jelenetekből már annyira sok van..hogy… na igen. Ezek szerintem is igazak, de mégis van egy sajátos hangulata, amely magával ragadja az ember, s az zenéje… eszméletlenül el van találva! Utada Hikaru hangjához nem lehet rosszat fűzni, megható, romantikus, drámai. Én még mindig imádom ezt a filmet, minden hibája ellenére is. Egy meghatározó alktotás számomra, mely az én az nevezhetjük művészi tevékenységemre is hatással volt. Mindenesetre, akit érdekel a sztori megnézheti, s majd maga eldönti, hogy tetszik-e neki, vagy sem. Én csak ajánlani tudom ;)!

Adatok

  • Cím: Casshern
  • Megjelenés: 2004
  • Terjedelem: 141 perc
  • Rendező: Kazuaki Kiriya
  • Írta: Kazuaki Kiriya
  • Zene: Shiro Sagisu (pl.:Utada Hikaru)
  • Ország: Japán
  • Szereplők: Yusuke Iseya, Kumiko Aso, Toshiaki Karasawa, Mayumi Sada, Jun Kaname, Susumu Terajima, Akira Terao, Tatsuya Mihashi



(Visited 119 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .