Rurouni Kenshin (OVA; 1999)

Rurouni Kenshin (OVA; 1999)

Rurouni Kenshin (OVA; 1999)

Egy korszak, mikor a kard és hatalomvágy beszélt… Egy korszak, mikor minden napos volt a fosztogatás, rablás, halál… Egy korszak, hol polgárháborúk dúltak, s mikor az elvakult eszmények követése, egy szent cél érdekében többet ért még az emberi életeknél is… Egy korszak, hol már a gyermekek megtanulták a halál, harc jelentését… Egy korszak, hol csak az orgyilkosok, különféle szervezetek, politikusok, kémek tevékenykedtek… Ez a korszak Japánban a Meiji korszak volt, mikor is 2 erős politikai csoport vívott véres harcokat egymással… Az egyik a császár híveit képezte, a másik a  béke, és egy jobb világ eljöveteléért küzdött…

Az elhagyatott réten, egy rabszolgaszállító csapat vonul át… A csapatban nők, és férfiak vannak, valamint egy kis vörös hajú fiú, kit alig egy hete adtak el, s most új társaival vándorol. Csapatukat hirtelen fegyveres katonák támadják meg, s mindenkit kegyetlenül lemészárolnak. Ekkor a semmiből feltűnik egy magányos szamuráj, s egyetlen kardcsapással elintézi a gyilkosokat. A csapatból egyedül a vörös hajú kisfiú éli túl a támadást. Mikor a rejtélyes szamuráj visszatér, hogy illően eltemesse a holtakat, meglepődve tapasztalja, hogy az árva fiú már mind elhantolta őket. A fiú neve Shinta, s a szamuráj a Kenshin nevet adja neki. A szamuráj elhatározza, hogy magához veszi, s megtanítja mindenre, amit csak ő tud. A szamuráj, a legendás Hiko Seijuro, ki a társadalomtól elzárkózva, magányosan él.

A gyermek miután felnő, hatalmas erejének tudatában, s abban a felfedezésben, hogy a körülötte élő emberek mind szenvednek, elhatározza, hogy megváltoztatja a világot. Mesterétől szerzett tudását a boldogság, s béke megvédésére akarja használni, de mestere óva inti. Hiába nemesek a szándékai, nem kerülheti el végzetét, s előbb-utóbb egy politikai csoport orgyilkosaként végzi munkáját… S kezdetét veszi a korszak leghatalmasabb, s legfélelmetesebb orgyilkosának legendája, a híres Hitokiri Battousai története.

Sorsa összefonódik egy szegény, boldogságát vesztett lány életével, kinek vőlegényét meggyilkolták, s így nem maradt semmije a világon. Lelkében keserűséggel, és bosszúvággyal elindul Kiotóba, hogy megtalálja halott szerelme gyilkosát, s őt megölje… De még mielőtt észrevenné, elvesztett boldogsága helyett, egy újat talál… Ám hazugságokra épített új élete nem folyhat gondtalanul, s tragikus véget ér…

Kenshin a Hitokiri Battousai, ki emberek százait gyilkolta meg, egy szent cél, a szabadság és béke reményében, lassan rájön, hogy csak eszközként használták fel a nagy befolyású emberek személyes céljaik elérése érdekében, de közben az általa kioltott emberek élete, mind az ő lelkén szárad, s megbélyegzi egész életét… Hogy bűnei megbocsátást nyerjenek, vezekelnie kell egész életén keresztül…

Az Ova életem eddigi legmegrázóbb, s legmeghatóbb animéje. A történet izgalmas, tragikus. Tele van harci és drámai jelenetekkel. Az egész anime történelmi alapokon nyűgszik, mely által hű képet ad számunkra a Meiji korszak idején dúló véres, borzalmas harcokról. Egy visszaemlékezés az eltűnt századok félelmetes eseményeiről, mikor minden napos volt a gyilkolás és halál. Hű képet kapunk az adott kor szamurájainak, vezetőinek életéről, s nyomon követhetjük, hogy egy ártatlan és tiszta gyermekből hogyan válik kora egyik legrettegettebb orgyilkosa. Szenvedélyes érzelmek, szerelem, hogy az, aki eddig emberek életének kioltásával foglalkozott, a szíve mélyén ő is mély érzelmekkel rendelkezik, s képes a szeretetre, de a féktelen gyilkolások során, valahol mélyen eltemette magában emberi mivoltát.

Az animáció gyönyörű. Az eddig látott animék közül, ennek szerintem a legaprólékosabb, legélethűbb az ábrázolása. A karakterek, a táj, mind a letűnt korszak hangulatát idézik.

A háttérzene hol drámai, hol a harci helyzetekhez alkalmazkodva mozgalmas és lendületese, s csak fokozza az érzelmeket.

Akik szeretnék megtudni, hogy hogyan is született meg a legendás Hitokiri Battousai, s vajon honnan származik a titokzatos kereszt alakú sebhely orcáján, mely legjellemzőbb ismertetőjegye volt, annak érdemes megnéznie e 4 részes OVA-t. A történet igazán magával ragadó, akciódús, s romantikus-drámái elemekkel telített.

Adatok

  • Cím: Rurouni Kenshin OVA – Reminiscence;
  • Japán cím: Rurouni Kenshin: Tsuioku Hen/Rurouni Kenshin – Meiji Kenkaku Romantan – Tsuioku Hen;
  • Egyéb címek: Samurai X: Reminiscence;
  • Típus: OVA;
  • Terjedelem: 4 epizód (4×30 perces);
  • Műfaj: történelmi, akció, dráma, romantikus;
  • Megjelenés éve: 1999;
  • Stúdió: Sony;
  • Forgalmazza: ADV Films;
  • Eredeti történet: Watsuki Nobuhiro;
  • Rendezte: Furuhashi Kazuhiro
(Visited 56 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .