Ghost in the Shell (mozifilm; 1995)

Ghost in the Shell (mozifilm; 1995)

A világot  különböző számítógépes rendszerek, kódok irányítják, az emberek pedig már teljesen elvesztették emberségüket…különböző génmanipulációk, klónok, kiborgok…kémkedések, terrorizmus és még sorolhatnám… Egy sötét, bizarr jövőben játszódik az anime, ahol semmi sem az, aminek látszik…  Lényegében így lehetne bemutatni a történet.

” Az ember, azért ember, mert vannak emlékei a gyerekkoráról, s eddigi életéről, képes utódokat létrehozni, majd élete ha véget ér meghal… a robotok erre nem képesek.” (vagy talán mégis?)

A terrorizmus, s különböző politikusok ellen irányuló bűncselekmények megfékezésére több titkos szervezetet hoznak létre, amelyek néha nem is a rájuk szabott feladatot látják el elsősorban. Ilyen szervezet a 9-es csoport, melynek Aramaki Daisuke a vezetője. Rajta kívül a csoportban még egy ember dolgozik, a többiek mind kiborgok… Az egyik ilyen „robot” Kusanagi őrnagy, akit rejtélyes légkör leng körül az utóbbi időben…. A világszerte ismert és rettegett „Bábjátékos” (=Puppet Master) most már Japánban is megjelent, s céljául tűzte ki egy pár politikus „likvidálását”. Ennek a hackernek a megállításával, és elfogásával bízzák meg a  9-es csoportot… Ez a titokzatos hackker pedig egyre inkább elkezd érdeklődni Kusanagi őrnagy iránt…

(A hackerek nagyon veszélyes „személyek”, ugyanis feltudnak törni bármilyen biztonsági kódot, hozzáférhetnek az állam titkos anyagaihoz. Mivel ebben a világban már mindenki rendelkezik úgynevezett kiborg aggyal, így ide is betudnak jutni, ahonnan információkat másolhatnak, átvehetik a test irányítását, vagy hamis emlékeket táplálhatnak beléjük…A Bábjátékos minderre képes…) Azonban a történet folyamán kiderül hogy a Bábjátékos valójában nem is egy személy, hanem egy kémkedésre tervezett program, mely önálló tudatra ébredt, s saját magát egy életformának nevezi… De hogy élhetne „valódi életet” egy mesterséges intelligenciával rendelkező program? Mit akarhat az őrnagytól? A film során rengeteg kérdés felmerül az emberben…kik vagyunk?…miért jöttünk e világra?…s mi is az élet?… A Ghost in the Shell e filozofikus fejtegetések mellett tele van akciódús, izgalmas jelenetekkel, s egy víziót láthatunk arról, hogy vajon hová is tart a világunk…

A filmet a nagy hírnévnek és elismerésnek örvendő Mamoru Oshii rendezte. A karakter dizájn számomra kezdetben szokatlannak hatott (lásd a nőknek szerintem elég férfiasra sikeredett az arca-de ez csak az én véleményem:)), de hát ennek lehet az a magyarázata hogy elég régen készítették. Ettől függetlenül az animáció nagyon jó. A zene nagyon jó, tökéletesen illik az anime hangulatához. A szereplők jelleme is kidolgozott, de azért az természetes, hogy nem fért bele minden 83 percbe. Összegezve ez a film nekem nagyon tetszett, bár igaz, hogy nem nagyon szoktam ilyen hangvételű animéket nézni, de ez szerintem minden anime rajongónak alapműnek számít, mert egy nagyon híres, s világszerte elismert alkotásról van szó (ezt példázza már Mamoru Oshii neve is). A történet fonala követhető, s nem olyan bonyolult, mint a második mozifilmé. Mindenkinek érdemes rászánnia  83 percet, hogy megnézze – igazi művészfilm.

Adatok

  • Japán/Angol cím: Ghost in the Shell ;
  • Magyar cím: Páncélba zárt szellem ;
  • Típus: Movie ;
  • Terjedelem: 1 epizód (1 x 83 mins) ;
  • Műfaj: akció, politika, sci-fi, cyberpunk, dráma ;
  • Megjelenés éve: 1995 ;
  • Studio: Production I.G ;
  • Forgalmazza: Manga Entertainment ;
  • Animáció: Nishikubo Toshihiko, Okamura Tensai, Okiura Hiroyuki ;
  • Shirow Masamune mangája alapján készült. ;
  • Dizájn: Kawamori Shoji, Okiura Hiroyuki ;
  • Rendezte: Oshii Mamoru ;
  • Zene: Kawai Kenji ;
  • Vágó: Ito Kazunori
(Visited 151 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .