Ghost in the Shell 2 – Innocence (mozifilm; 2004)

Ghost in the Shell 2 – Innocence (mozifilm; 2004)

Akkor most a filmről… Mamoru Oshii rendezte, s írta a Ghost in the shell 2 – Innocence (=Páncélba zárt szellem 2 – Elveszett ártatlanság) című mozifilmet. Az animáció lenyűgöző, magas fokú számítógépes technikát alkalmaztak az elkészítéséhez. A zene valami eszméletlen, pontosan illik az anime hangulatához. Mindezek mellet betekintést enged számunkra Japán kultúrájába is… Egy eléggé sötét jövőt vetít elénk ez a film, ami tele van erőszakkal, gyilkossággal, ahol az információk sokkal többet érnek, mint az emberek életei…s ahol az emberek lassan elfelejtették, hogy valaha is emberek voltak… Mint ebből is látszik nagyon sok filozófiai fejtegetés található meg ebben az animében, rengeteg híres japán, illetve külföldi írótól, költőtől, ill. tudósoktól említenek meg idézeteket (pl.: Dawson, Gogol, Konfucius, Buddha stb.). Mindezek emelik a filmet igazi műalkotással, ami még annak is kötelező darab, aki nem igazán szereti az ilyen komoly hangvételű, filozofikus animét…

A történet maga ott folytatódik (Ghost in the shell 1-nek a folytatása) , ahol abba maradt, tehát Batou és új társának, Togusának a mindennapjait követhetjük nyomon. Batou előző társa, Kusanagi őrnagy ugyebár eltűnt, s azóta sem találták meg… Batou és Togusa új ügyet kapnak: egy új, magas szintű technikát alkalmózó cég, Locus Solus általl gyártott gynoidok (robotok, melyek az emberek igényeit „elégítik” ki, s nagyon ember szerűek, „lelkük” van) minden ok nélkül megtámadták gazdájukat, megölték őket, majd „öngyilkosok lettek”.

Az áldozatok között van 2 politikus, egy nyugalmazott rendőr, egy jakuza főnök, stb. Az eset megoldását a 9-es szekcióra bízzák, ugyanis ezen esetek mögött úgy feltételezik, hogy egy bűnszervezet állhat…ami felbérelt egy hírhedt hackert… Nos , mint már említettem az ügyet Aramaki (a 9-es szekció =csoport) vezetője, Batoura, s annak társára osztja ki… Vajon kik állnak e rejtélyes bűnesetek mögött? Mi a céljuk ezzel? S hogyan lehet, hogy a robotoknak van lelke? Mi tartozik a valósághoz, s mi virtuális? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk, a mozifilm megnézésével… A történet nem mindig könnyen követhető, vannak benne váratlan fordulatok, s rengeteg filozofálást tartalmaz… De ezek nekem nagyon tetszettek…Sok akció jelent (egy kicsit véres), s elgondolkodtató nagyon ez az anime… Egy lehetséges jövőt vetít elénk, ami a technika, s tudomány mai állása szerint, szerintem nagy a valószínűsége, hogy be is fog következni… Rengeteg igazság felmerül az animében, ami mai szemmel nézve is eléggé megrázó, s rádöbbenthet minket a valóságra.

Ízelítőül néhány idézet a Ghost in the shell 2-ből:

„… Az emberek magukhoz hasonló gépeket építenek, s kihasználják őket, de az a céljuk, hogy tökéleteset alkossanak…de vajon e nagy tökéletesség rendelkezik e lélekkel?… „

„Élj egyedül gonoszság és gond nélkül, mint egy elefánt az elefánterdőben.” (Buddha)

„Másképpen fogalmazva, a gyereknevelés az ősi emberi álom megtestesülése: androidot létrehozni…” (Miss Halleway a mozifilmből)

„…  az „ember” az a dolog, ami felismeri önön létezését, és saját elméje szerint cselekszik.”(Miss Halleway a mozifilmből)

Adatok

  • Angol cím: Ghost in the Shell 2: Innocence ;
  • Magyar cím: Páncélba zárt szellem2 – Elveszett ártatlanság ;
  • Típus: movie ;
  • Műfaj: akció, politika, sci-fi, cyberpunk, dráma ;
  • Megjelenés éve: 2004 ;
  • Studió: Studio Production I.G ;
  • Forgalmazza: Go Fish Pictures ;
  • Dizájn: Okiura Hiroyuki, Takeuchi Atsushi ;
  • Rendezte/Vágó: Oshii Mamoru ;
  • Zene: Kawai Kenji & Yoko Kanno
(Visited 823 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .